Optužnica protiv Atifa Dudakovića još nije podignuta

ATV
Optužnica protiv Atifa Dudakovića još nije podignuta

Optužnica protiv Atifa Dudakovića još nije podignuta, skoro dva mjeseca nakon privođenja ratnog komandanta Petog korpusa Armije RBiH.

Na upit ATV-a o tome hoće li se i kada desiti optužnica, iz bh. Tužilaštva samo kratak odgovor - da je istraga u toku i da se na predmetu intenzivno radi. Tužilaštvo podsjeća da su na snazi mjere zabrane prema Dudakoviću i još 14  osumnjičenih za ratne zločine u Krajini 1995. 

Optužnica protiv ozloglašenog komandanta V korpusa Armije BiH stoji na čvrstim nogama, a njeno podizanje je pitanje dana, uvjeren je direktor Republičkog centra za istraživanje rata.

“Ono što jeste problematično jeste što je Sud BiH odlučio da ne odredi mjeru pritvora, i samim tim dodatno zakomplikovao situaciju kada je u pitanju procesuiranje. Međutim, bez obzira na to, optužnica će biti vrlo brzo podignuta, i sasvim dovoljno materijalnih dokaza i svjedoka ima, i Atif Dudaković ne može proći bez dugotrajne kazne zatvora”, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Atif Dudaković uredno se javio na telefon. Poštuje, kaže, mjere zabrane pa nije mogao ništa zvanično da kaže. Njegov advokat, Asim Crnalić, čeka početak suđenja i priprema odbranu svog klijenta. Uvjeren je da će konačna presuda biti oslobađajuća.

“Tužilaštvo sprovodi istragu, a odbrana nema nikakve druge informacije. Tužilaštvo će saslušati zaštićene svjedoke, i na osnovu toga donijeti tužilačku odluku”, rekao je Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH, Krstan Simić, kaže da je bilo krajnje vrijeme da Dudaković bude procesuiran - prvenstveno zbog žrtava, ali i da Sud BiH dokaže da može da izvede pred lice pravde “krupne zvijerke” iz rata. Advokat Milan Petković ocjenjuje da nisu zadovoljene žrtve koje već godinama čekaju na podizanje optužnice - a zbog obimnog predmeta, čekaće godinama i na konačnu presudu.

“Pitanje je na koji način i kad će žrtve dočekati pravdu, a sa druge strane, ovo je jako veliki izazov za Sud BiH da pokaže svoju nepristrasnost i da napokon utvrdi se to da je Sud za sve optužene, i da pravda nije selektivna nego da se primjenjuje jednako prema svima”, ističe Milan Petković.

Atif Dudaković je uhapšen 27. aprila u Bihaću, po nalogu Tužilaštva BiH. Dva dana nakon toga, on i njegovih 14 nekadašnjih saboraca su pušteni da se brane sa slobode. Ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH je osumnjičen za ratne zločine počinjene u jesen 1995. na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana