Опструкције за спас министра

Жељка Домазет
Опструкције за спас министра

Сарајево - Истражна комисија Дома народа Парламента БиХ за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ није урадила свој посао, јер је било много лобирања и опструкција њеног рада, каже иницијатор за њено формирање и њен члан Марио Караматић.

Комисија је у уторак након десетомјесечног рада усвојила четири закључка у којима је истакнуто да је спољнополитички статус БиХ деценијама означен негативним конотацијама. Министарство иностраних послова БиХ позвано је да интензивира активности на изради стратегије спољне политике и закона о спољним пословима, а министар Игор Црнадак да долази на сједнице Парламента БиХ.

- Нису испуњена очекивања и поново се испоставило да се формира комисија када нешто неће да се ријеши. Успјели смо за десет мјесеци одржати чак четири састанка и на крају извести четири закључка. Рад комисије на крају није ни имао неког смисла - рекао је Караматић.

Истакао је да би било више састанака да није било опструкција.

- Уважени министар иностраних послова појавио се само на једној сједници. Да није било ове моје иницијативе, вјерујем да га не бих ни видио до краја мандата. Доставио је податке гдје је путовао и то презентовао као оправдање на питања која су му постављана. Или није имао одговор или је одговарао по систему рекла казала - казао је Караматић и додао да на сједници Дома народа очекује опширнију расправу и одговоре од Црнатка.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Милица Марковић рекла је да су уопштени закључци резултат великог лобирања које су вршили Црнадак и људи из његовог министарства.

- У Министарству иностраних послова има много проблема. Очито је да су опструкције и лобирања довели до тога да закључци који су донесени не говоре ништа. Тај извјештај ће бити упућен у оба дома Парламента БиХ и сви ћемо се додатно позабавити и Црнатком и Министарством - казала је Марковићева.

Црнадак је најавио да ће идуће седмице комисији упутити одговоре и коментаре.

Он се осврнуо на критике које је претходних дана о његовом и раду министарства на чијем је челу изнијела премијерка РС Жељка Цвијановић, наводећи да је запрепашћен што она именовања амбасадора ставља на рачун Министарства иностраних послова и њега лично, иако је то надлежност Предсједништва БиХ. Црнадак је устврдио и да није запослио брата свог шефа кабинета у амбасади у Канади и да он у Министарству иностраних послова ради већ 12 година.

- Министарство не ради против интереса РС. Број Срба у комплетном ресору који водим и на руководећим мјестима је много већи од када сам ступио на дужност министра - истакао је Црнадак.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић рекао је да правдање Црнатка доживљава као пребацивање одговорности за непотизам у дпломатско-конзуларној мрежи БиХ на Младена Иванића.

- Симпатично је да су се успјели сјетити да именују баш родбину Црнатковог шефа кабинета или родбину посланика СДС-а у Парламенту БиХ или да упуте на рад у неку амбасаду баш сестру једног од високих функционера и народног посланика ПДП-а - рекао је Жунић.

Рачуни

Портал "Груде.цом" објавио је јуче да Игор Црнадак не плаћа рачуне за телефон, смеће, мобилни телефон и полисе каско осигурања. Објављени су и факсимили пресуда за извршење на основу тих дуговања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана