Општина Источној Илиџи у мутном лови пола милиона

Горан Маунага
Општина Источној Илиџи у мутном лови пола милиона

Бањалука - Општина Источна Илиџа донијела је само мјесец прије техничког пријема зграде државног затвора која је изграђена у Војковићима нову одлуку којом је повећала накнаду за тај поступак за више од десет пута.

То би могло пролонгирати и технички пријем новосаграђеног објекта и почетак рада затвора, с обзиром на то да додатни новац за те намјене није предвиђен пројектом.

У документима који су у посједу „Гласа Српске“ пише да је накнада за технички пријем зграде Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ првобитно процијењена на 50.000 КМ, али је преко ноћи та одлука измијењена. Накнада је потом обрачуната у висини једног процента вриједности објекта, чиме је достигла 526.000 марака.

У информацији о реализацији пројекта изградње затвора коју је потписао министар правде БиХ Јосип Грубеша и крајем новембра је упутио Министарству финансија и трезора БиХ, наведено је да је сада споран технички пријем објекта јер је општина Источна Илиџа промијенила цјеновник мјесец прије подношења захтјева за тај поступак.

- Накнада је порасла на 525.909 КМ, а та средства нису планирана пројектом. Јединици за имплементацију пројекта изградње затвора је 11. октобра достављено рјешење општине Источна Илиџа којим је одређена компанија која би извршила технички пријем објекта и обрачун трошкова за рад комисије. Иако је Јединица за имплементацију пројекта изградње од општине раније добила информацију да ће обрачун бити извршен по квадратном метру објекта, обрачун трошкова који је достављен уз рјешење потврђује да је калкулација извршена према предрачунској вриједности објекта - пише у информацији.

Наведено је да је из општине дато објашњење да је обрачун базиран на инвестиционој вриједности објекта извршен према новој одлуци која је ступила на снагу у августу, умјесто раније одлуке која је била на снази од 2003. године када је обрачун вршен према цијени од 1,5 КМ по квадратном метру објекта.

Јединица за имплементацију пројекта изградње затвора је о рјешењу општине Источна Илиџа обавијестила Управни одбор, Министарство правде и Правобранилаштво БиХ и упутила жалбу Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, које је одбило дио жалбе који се односи на правно лице одређено да изврши технички пријем објекта.

- Дио жалбе који се односи на трошкове је одбачен, јер према тумачењу у том министарству одлука о трошковима није управни акт, због чега не може бити предмет разматрања у другостепеном поступку - пише у информацији.

Предложено је да тај новац буде тражен из буџетске резерве како би били плаћени изненадни трошкови за технички пријем објекта настали новим обрачуном сачињеним у општини Источна Илиџа.

У Министарству финансија и трезора БиХ рекли су да су дали мишљење на информацију Министарства правде у којем препоручују да се непредвиђени трошкови финансирају из средстава вишегодишњег пројекта изградње државног затвора, а не из буџетске резерве.

- То се коси са Законом о финансирању институција БиХ гдје је јасно прописано на који начин и у којим ситуацијама се користи буџетска резерва - рекли су у том министарству.

Директор Јединице за имплементацију пројекта Зоран Башић каже да није у прилици да говори о новонасталом проблему.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, кадар СДС-а који је дио власти на нивоу БиХ која спроводи пројекат изградње затвора, није се јуче јављао на телефон, а у његовом кабинету рекли су да не знају ко био могао дати изјаву о овој теми. Божовић је недавно рекао да сваког момента очекује увођење комисије за технички пријем у комплекс државног затвора.

- С тим у вези написали смо им писмо гдје смо их упозорили на временски период и на проблеме који се могу десити ако тај објекат у скорије вријеме не буде стављен у функцију - рекао је Божовић.

Изградња затвора коштала је око 40 милиона евра који су обезбијеђени из кредита и донација. Камен темељац положен је још 2006. године, а изградњу зграде стално су пратили проблеми, почевши од повећавања цијене изградње до пролонгирања рокова за завршетак затвора.

Савјет министара

Савјет министара БиХ јуче је разматрао информацију о реализацији пројекта изградње затвора, али није расправљао о новом проблему јер није било министра правде Јосипа Грубеше. Министар безбједности БиХ Драган Мектић казао је да је на реду технички пријем објекта затвора.

- Савјет министара је задужио Министарство правде да у року од 45 дана достави Савјету министара на сагласност правилник о унутрашњој организацији и систематизацији на основу којег би могао да буде расписан оглас за пријем менаџмента завода - рекао је Мектић.

Ж. Д.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана