Омладинци СДС-а мијењају дресове, али од политике не одустају

Дарко Момић
Омладинци СДС-а мијењају дресове, али од политике не одустају

Бањалука - Скоро сви бивши шефови Омладине СДС-а из периода када је на њеном челу био Драган Чавић одавно су напустили ову странку, али и даље пливају у политичким водама. Неки од њих су и по неколико пута мијењали дрес, а неколицина данас има прилично значајне улоге на политичкој сцени Републике Српске.

Чланови Предсједништва Омладине СДС-а у то вријеме били су донедавни лидер Напредне Српске и посланик у Народној скупштини РС Адам Шукало, затим посланик Самосталног демократског српског клуба и функционер ДНС-а Дарко Бањац, који је СДС напустио послије унутарстраначких избора 2015. године, те бивши предсједник Скупштине општине Теслић Жељко Перишић, који је дрес СДС-а замијенио СНСД-овим, да би завршио као кадар ДНС-а. У СДС-у више није ни Требињац Неђо Ћебеyија, који је отишао за партијским шефом Драганом Чавићем у његову новоосновану Демократску партију, да би касније прешао у ПДП и од 2012. до 2016. године био замјеник ПДП-овог градоначелника Требиња Славка Вучуревића. На посљедњим локалним изборима освојио је одборнички мандат на листи ПДП-а, али је послије избора напустио ову странку и дјелује као самостални одборник у требињском парламенту.

Иако је промијенио странку, практично најдосљеднији је остао актуелни начелник Шамца Ђорђе Милићевић. Он је напустио СДС, али је остао вјеран дотадашњем партијском шефу Драгану Чавићу и на локалним изборима 2016. године као функционер НДП-а изабран је за начелника Шамца.

- Вријеме је показало да је тај састав Предсједништва Омладине СДС-а имао политички потенцијал. Знамо да је у то вријеме високи представник у БиХ Педи Ешдаун у неколико наврата извршио праву сјечу кадрова у СДС-у и Драган Чавић је желио са млађом екипом да покуша колико-толико то да надомјести. Нажалост, знамо шта се издешавало и да скоро нико од тих људи данас није у СДС-у, али остали смо у коректним односима - каже Милићевић.

“Омладинац” Срђан Ранкић из Братунца СДС је напустио пред опште изборе 2010. године и прешао у СзДС Драгана Калинића. Ранкић је на локалним изборима 2012. године освојио одборнички мандат у СО Братунац, али 2016. године му то није пошло за руком и тренутно нема значајну улогу на политичкој сцени Братунца. Од политике је потпуно дигао руке и Бранко Маричић из Брчког, који је у сукобу са Младеном Босићем био и прије него што је он у децембру 2007. године замијенио Чавића на челу СДС-а. Маричић се касније кратко задржао у СДС 1990, али се брзо разочарао и потпуно дигао руке од политике. Од политике, али и од ових простора, руке је дигао и бивши члан Предсједништва Омладине СДС-а из Котор Вароша Срђан Ситница, који се са породицом одселио у Норвешку и само повремено дође у родни крај.

Адам Шукало каже да су се бивши омладинци СДС-а политички разишли, али нико се није завадио.

- Када се сретнемо увијек се поздравимо и попричамо, а и данас сматрам да тадашње, као ни потоње, руководство СДС-а није препознало амбициозност и политички квалитет својих тадашњих омладинаца - каже Шукало.

Буран политички пут имао је и Небојша Раковић, који је послије изласка из СДС-а своје мјесто на политичком небу прво потражио у НДС-у Крсте Јандрића, а потом и у СзДС-у Драгана Калинића. Послије кратке политичке авантуре код Калинића, Раковић је постао један од најближих сарадника Шукала у његовим напредњацима, али брзо се разишао са њим и тренутно је активни члан Социјалистичке партије.

Он каже да је са скоро свим бившим партијским колегама у коректним односима, без обзира на то што су им се путеви разишли.

- Штета је што нисмо заједно, јер смо добро функционисали као тим, али сигурно је да се нисмо разишли зато што смо ми то хтјели - каже Раковић.

Бивши омладинци СДС-а који нису мијењали политички дрес су Вукан Станковић из Фоче и Славољуб Тошовић из Источног Новог Сарајева. Станковић је још политички активан и на посљедњим локалним изборима био је кандидат СДС-а за одборника у фочанској скупштини, али без успјеха. Ни Тошовић није напуштао СДС, а једно вријеме је чак био и на челу Општинског одбора у Источном Новом Сарајеву, али већ неколико година је у привредним водама и није политички активан.

Од СДС-а до СП-а

Бивши предсједник Омладине СДС-а Бранислав Шкобо послије разлаза са СДС-ом политички пут је наставио у ДП-у Драгана Чавића, па потом у НДС-у Крсте Јандрића, да би се послије уједињења ове двије партије скрасио у Социјалистичкој партији. Ипак, с обзиром на то да је словио као кадар бившег шефа бањалучких социјалиста и предсједника Извршног одбора СП-а Саше Чудића, послије Чудићевог одласка из СП-а и Шкобо је напустио ову странку. Тренутно није политички активан, а шпекулише се да би могао да се врати у матично јато - СДС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана