Одзвонило дуплим платама из државних јасли

nezavisne.com
Одзвонило дуплим платама из државних јасли

Бањалука - Стручна радна група израдила је нови закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, а једна од најзначајнијих новина могла би бити да иста особа не може по два основа примати плату или накнаду из буџета Републике Српске.

"Новим законом имаћемо јаснију слику и моћи ћемо лакше идентификовати да ли је неко или није у сукобу интереса. Нови закон биће везан и за регистар свих запослених у јавној управи, који се ради с циљем да једно лице не може примати плату из буџета по више основа", рекао је за "Независне" Александар Радета, директор Агенције за државну службу Републике Српске и члан стручне групе која је радила на новом законском рјешењу.

Иако чланови стручне групе не желе да откривају детаље јер, како кажу, нови закон још није прослијеђен Влади Републике Српске и надлежном министарству, незванично сазнајемо да ће, у односу на важећи Закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, детаљније бити прописан дио који се односи на неспојиве функције.

Управо је неспојивост функција једна од мањаквости постојећег закона с обзиром на то да он прописује да су изабрани представници, носиоци извршних функција и савјетници дужни поднијети оставку на сваку од неспојивих функција и послова и то најкасније дан прије преузимања функције.

Међутим, нигдје није детаљно прописано које су то функције неспојиве. Нови закон донијеће и измјене када је у питању Комисија за одлучивање о сукобу интереса у органима власти Републике Српске, и то на начин да ће убудуће у раду ове комисије учествовати два стручњака за ову област, али и један члан невладиног сектора.

Обренка Слијепчевић, предсједник Комисије за утврђивање сукоба интереса Републике Српске, рекла је за "Независне" да је нови закон завршен, али да још није стигао у Владу, односно надлежно министарство, које ће бити и његов предлагач.

"Ускоро ће нови закон бити достављен премијеру Републике Српске и преко надлежног министарства упућен у процедуру. Још нико од званичника, овлаштених да га упуте у процедуру, није видио тај нови закон. Све оно што је било нејасно у старом закону, у новом је прецизирано, а разрађено је детаљно и шта подразумијева буџет итд., три врсте санкција, услови за именовање у комисију...", рекла је Слијепчевићева, не желећи да открива више детаља новог закона.

Новим законом, како истиче Слијепчевићева, требало би да буду отклоњени и поједини апсурди, као што је, рецимо, да директор може гласати сам за себе приликом избора. То је, како каже, недавно одлучио Врховни суд Републике Српске, истичући да је суд у том случају поклекнуо политичким притисцима.

Када је у питању спречавање сукоба интереса у органима власти Републике Српске, и Стратегија борбе против корупције у Републици Српској од 2018. до 2022. године као један од стратешких приоритета дефинисала је управо спречавање сукоба интереса.

Већ на предстојећој сједници Народне скупштине Републике Српске посланици ће разматрати извјештај о раду Комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске, у којем се, између осталог, наводи и то да је у 2017. години у раду било 238 предмета, од чега 32 на властиту иницијативу, те да је утврђен сукоб интереса у свега 10 случајева. Како сазнајемо, новим законом о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске број утврђених сукоба интереса требало би да буде далеко већи.

Непотизам

У извјештају Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске за 2017. годину, а о којем ће бити ријечи на предстојећој сједници Народне скупштине РС, као један од највећих проблема наведен је непотизам.

"Највећи проблем који је Комисија примијетила у локалним заједницама је непотизам, то јест пријем сродника и повезаних лица на радна мјеста у административним службама јединица локалне самоуправе или других јавних установа или јавних предузећа, која се финансирају из буџета јединице локалне самоуправе или их је основала јединица локалне самоуправе", наведено је у извјештају

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана