Одузимање имовине без подршке опозиције

Дарко Момић
Одузимање имовине без подршке опозиције

Бањалука - Предложени закон о одузимању имовине која је проистекла из извршења кривичног дјела, који је на дневном реду сутрашње сједнице Народне скупштине РС, послу‘иће, судећи по ставовима уочи засједања, као полигон за још један вербални сукоб власти и опозиције.

Опозициони посланици поручују да неће подр‘ати закон јер сматрају да он представља само још једно бацање прашине у очи бирачима уочи октобарских избора. Представници владајућих странака ка‘у да опозиционари годинама уназад не раде ништа друго осим што критикују све потезе власти без икаквих аргумената и не гледајући да ли је нешто заиста добро или не.

Замјеник шефа посланичког клуба СДС-а Миладин Станић ка‘е да посланици његове странке неће подр‘ати предложени закон зато што ће остати мртво слово на папиру.

- Закон није добар, али и да је најбољи нема никакве вајде од његовог усвајања зато што га ова власт неће спроводити, као што не спроводе ни бројне друге законе. Када би спроводили неке од постојећих закона који третирају питање противправно стечене имовинске користи, пола СНСД-а и њихових коалиционих партнера би остало без имовине и морало иза решетака - ка‘е Станић.

Слично мишљење дијели и шеф посланика ПДП-а Мирослав Брчкало, који сматра да овај закон представља само још један примјер декларативне борбе владајуће коалиције против криминала и корупције.

- Нигдје нема више приче о борби против криминала и корупције, а истовремено и више криминала и корупције. Клуб посланика ПДП-а ће уочи сједнице заузети званичан став о томе да ли ће подр‘ати закон, али нисам оптимиста да ће закон бити спровођен у пракси - оцјењује Брчкало.

Посланик СНСД-а Радован Вуковић ка‘е да опозиција оваквим понашањем само потврђује да није конструктивна, већ деструктивна јер је унапријед против свих приједлога владајућих странака.

- На срећу, Српска има стабилну власт којој грађани вјерују и која у Народној скупштини има комотну већину, тако да није ни битно да ли ће опозиција гласати за тај или неки други законски приједлог. Тиме што се унапријед противе и том закону они показују да у ствари нису за борбу против криминала и за одузимање незаконито стечене имовине иако су им пуна уста приче о томе - ка‘е Вуковић.

Посланик СП-а Недељко Милаковић ка‘е да не разумије став опозиције.

- Како мисле да закон неће бити спровођен? Нека гласају за закон, па побиједе на изборима и нека га они спроводе. Не знам шта друго да им поручим - ка‘е Милаковић.

У Српској је на снази Закон о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела из 2010. године. У образло‘ењу новог закона се наводи да се ‘ели проширити његово дејство и отклонити недостаци са којима су се у примјени постојећег закона сусрели припадници МУП-а и Агенције за управљање одузетом имовином РС.

Одузета имовина од 3,3 милиона КМ

Агенција за управљање одузетом имовином РС тренутно управља имовином вриједном око 3,3 милиона КМ.

Према подацима из извјештаја о раду МУП-а РС за 2017. годину, који је такође на дневном реду сједнице парламента РС, само извршењем кривичних дјела привредног криминалитета стечена противправна имовинска корист износи 86 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана