Одузета возила иду на добош или у старо гвожђе

nezavisne.com
Одузета возила иду на добош или у старо гвожђе

Сарајево, Бањалука - Савјет министара БиХ на наредној сједници највјероватније ће закључити да сва возила одузета у царинским поступцима која испуњавају услове за регистрацију буду продата, а она која не могу бити регистрована да се униште или продају у старо жељезо.

Занимљиво је да ово већ годинама предлаже Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, али да је Савјет министара увијек налазио начин и разлоге да ове закључке не усвоји и практично ријеши овај деценијски проблем.

Управа за индиректно опорезивање БиХ, Савјет министара и Министарство транспорта и комуникација БиХ због проблема с одузетим возилима до сада су неколико пута формирали разне групе, а чак су и усвајани одређени закључци по том питању, међутим ти договори због разних опструкција никад нису спроведени у дјело.

"Возила се у складишним просторима налазе дужи период, а како у складу са важећим законским прописима одузимање и запримање возила врши континуирано - простор за складиштење је попуњен. Одређени број возила налази се у просторима који припадају полицијским станицама, па је исте потребно измјестити са тренутних локација. За запримање новопристиглих одузетих возила потребно је ангажовање нових складишних простора, што би захтијевало издвајање додатних финансијских средстава, којима Управа за индиректно опорезивање не располаже", наведено је, између осталог, у образложењу закључака који би требало да буду усвојени на сутрашњој сједници Савјета министара БиХ.

Такође, у образложењу се задужује Управа за индиректно опорезивање за поступање са моторним возилима која су правоснажном судском одлуком одузета, возилима која су у царинском управном поступку заплијењена и возилима којих су се власници одрекли у корист државе, која не испуњавају услове за стављање у слободан промет у складу са важећим прописима, а стављена су на располагање Управи за индиректно опорезивање.

Проблем возила која су одузета, а која се налазе по складиштима широм БиХ, УИО је наслиједила још од царинских управа ентитета, између осталог и возила која је МУП Републике Српске одузео у акцији "Фалсификат" још 2004. године. Тада је одузето неколико стотина возила која и данас пропадају по складиштима. Тренутно на годишњем нивоу Управа за индиректно опорезивање закуп за просторе на којима складишти возила плаћа готово 90.000 КМ, а на паркинзима се налази око 3.300 возила, од којих је мало више од 2.000 правоснажно одузето.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана