Одбијен захтјев генерала Младића за изузеће тројице судија

Срна
Одбијен захтјев генерала Младића за изузеће тројице судија

Хаг - Апелационо вијеће Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/ одбацило је захтјев одбране Ратка Младића за изузеће тројице судија због пристрасности, уз образложење да нема капацитет да га размотри.

У саопштењу ММКС, које је потписао предсједавајући судија Теодор Мерон, наводи се да захтјев за његово, као и изузеће чланова вијећа Кармела Ађијуса и Лиуа Даћуна, не подлијеже разматрању Апелационог вијећа Механизма.


Одбрана је раније упутила три захтјева и затражила изузеће Мерона, Ађијуса и Даћуна јер сматра да су они пристрасни зато што су учествовали у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су официри Војске Републике Српске /ВРС/ који су били подређени Младићу, осуђени због догађаја у Сребреници у јулу 1995. године.

У поднеску је Младићева одбрана указала да су се у тим пресудама судије Мерон, Ађијус и Даћун изјашњавали и унапријед утврдили и Младићеву кривицу за Сребреницу, иако се није њему судило, доносећи закључке о његовој улози и одговорности, те да стога више немају право да то чине.

Судија Ађијус предсједавао је вијећем Трибунала које је изрекло осуђујућу пресуду групи официра ВРС предвођених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, осуђеним на доживотни затвор због догађаја у Сребреници.

Судија Мерон је предсједавао Апелационим вијећем Трибунала које је потврдило првостепену пресуду и доживотну затворску казну генералу ВРС Здравку Толимиру због Сребренице.

Он је, такође, предсједавао и жалбеним вијећем које је генерала ВРС Радислава Крстића осудило на 35 година затвора због помагања и подржавања ратног злочина у Сребреници.

Кинески судија Даћун био је предсједавајући у процесу против официра ВРС Видоја Благојевића, који је због злочина у Сребреници био осуђен на 15 година затвора.

Хашки трибунал је у новембру прошле године осудио бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотни затвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана