Od početka godine prijavljen 9.081 ilegalni migrant

Srna
Od početka godine prijavljen 9.081 ilegalni migrant

Sarajevo - Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je danas informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u kojoj je navedeno da je od 1. januara do 5. juna Službi za poslove sa strancima prijavljen 9.081 ilegalni migrant.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 8.466 lica, a zahtjev za azil podnijelo njih 196, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana 36,3 odsto, iz Bangladeša 9,2 odsto, Iraka 8,8 odsto, Sirije 8,7 odsto i Avganistana 7,5.

U informaciji se navodi da su od 27. maja do 5. juna Službi za poslove sa strancima prijavljena 743 nezakonita migranata, a u istom periodu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazala su 673 lica, dok je zahtjev za azil podnijelo 51 lice.

Savjet ministara u tehničkom mandatu na prijedlog Ministarstva bezbjednosti usvojio je Migracioni profil BiH za 2018. godinu, čime BiH na godišnjem nivou ispunjava jednu od obaveza u procesu liberalizacije viznog režima, te obezbjeđuje uvid u ključne trendove u oblasti migracija.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojen je i izvještaj Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH za 2018. godinu.

Prema prikupljenim podacima iz tužilaštava, službi za sprovođenje zakona, centara za socijalni rad, te nevladinih organizacija, u prošloj godini identifikovano je 36 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, s različitim oblicima eksploatacije.

Među njima je 12 korišteno za prosjačenje, devetoro je bilo seksualno iskorištavano, šestoro je korišteno za prodaju radi prisilnog sklapanja braka, a registrovana je i po jedna radna eksploatacija, polni odnos s djetetom i bludna radnja, dok je u šest slučajeva zabilježen jedan od ostalih oblika eksploatacije.

Među potencijalnim žrtvama trgovine bilo je 12 punoljetnih i 24 maloljetnika, 21 žrtva bila je ženskog, a 15 muškog pola. Iz BiH je bilo 28 žrtava, a njih osam su strani državljani.

Tužilaštva su donijela 41 naredbu o sprovođenju istrage protiv 79 lica i podigla 26 optužnica protiv 37 lica, dok su sudovi izrekli 48 osuđujućih presuda protiv isto toliko lica za krivična dijela trgovine ljudima i povezana krivična djela.

Nadležne institucije u BiH i organizacije civilnog društva u saradnji s međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, od 80 aktivnosti planiranih Akcionim planom suprostavljanja trgovini ljudima u BiH za period 2016 - 2019, u potpunosti su realizovale 63 aktivnosti, 12 je realizovano djelimično, a za pet aktivnosti realizacija nije započeta u izvještajnom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana