Obustavljena naplata duga od 28 miliona KM prema Srpskoj

ATV
Obustavljena naplata duga od 28 miliona KM prema Srpskoj

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dobio je još tri mjeseca za pregovore o drugom načinu izvršenja presude Suda BiH. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH poručuju da je Sud BiH uvažio zahtjev Uprave da se prinudna naplata obustavi zbog novčanih problema u funkcionisanju institucije. Blokadom računa Uprave, Srpska je u prethodnom periodu uspjela da naplati 4,67 miliona maraka.

“Moram reći da je Upravu za indirektno oporezivanje stiglo novo rješenje Suda Bosne i Hercegovine, kojim se praktično do 3.marta 2019. godine odgađa prinudno izvršenje ove sudske presude. Dakle, Sud BiH ostavio je još dodatni period da Republika Srpska i Federacije Bosne i Hercegovine iznađu drugi način završenja, odnosno izmirenja ove sudske presude,” rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Iz Pravobranilaštva Republike Srpske saopštavaju da je povučena transkakcija od  900 hiljada maraka, koje je jedna banka skinula sa računa Uprave 4. decembra. Tada je postupak prinudne naplate trebalo da bude nastavljen, jer nije došlo do dogovora u Upravnom odboru. Da bi što prije došlo do naplate duga, Pravobranilaštvo Srpske je protiv postupajućeg sudije u predmetu podnijelo je i pritužbu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. O mogućim rješenjima naplate duga, Upravni odbor trebalo je da raspravlja prije pet dana, ali je sjednica odgođena zbog nedostatka kvoruma.

ATV-u je potvrđeno da je sjednica Upravnog odbora UIO BiH zakazana za četiri dana u Mostaru. Kako saznajemo, pred članovima Upravnog odbora naći će se iste tačke dnevnog reda koji su planirane i na prošloj sjednici. 

Ranije je i Uprava za indirektno oporezivanje predlagala Upravnom odboru da se sa računa Federacije svakog radnog  dana skida određen dio novca do izvršenja presude, ali ni to nije prihvaćeno.  Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv Uprave, tražeći nadoknadu 52,97 miliona maraka zbog neravnomjerne  raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a, na štetu Republike Srpske. Nakon što je taj dug isplaćen, Srpska je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate koja je već dostigla 28 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana