Обрада личних података без формално регулисаних правила

Срна
Обрада личних података без формално регулисаних правила

Сарајево - Агенција за заштиту личних података БиХ утврдила је да се обрада личних података, која подразумијева узимање узорака у сврху идентификације, вршење анализе ДНК, размјену података ДНК извјештаја, те чување узорака за анализу, у пракси спроводи без формално регулисаних правила и процедура.

Као посљедица незакључивања предвиђеног споразума о регулисању односа између Института за нестала лица БиХ и Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ појавило се низ сумњи и нејасноћа, као што је пренос личних података у ДНК лабораторију, измијештање лабораторије, те нејасна даља сарадња за слање и враћање ДНК узорака, наводи се у Извјештају о заштити личних података у БиХ за 2017. годину достављеном парламенту БиХ.


Агенција је по службеној дужности спровела поступак оцјене законитости обраде личних података од ИЦМП-а поводом измијештања лабораторије за анализу ДНК узорака крви из БиХ у Хаг.

Институту за нестала лица БиХ наложено је да са Међународном комисијом за нестала лица закључи споразум из члана 12. Споразума о преузимању улоге суоснивача за Институт.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ је од Агенције захтијевало одговоре на низ питања у вези, како су истакли, једностране одлуку ИЦМП-а да лабораторију за идентификацију несталих лица измјести у Хаг.

Питања су се односила на власништво и заштиту података у односу на узорке ДНК профила и узорака крви и коштане сржи, те да ли је таква база података пријављена Агенцији. Такође, захтијевано је да Агенција достави информације гдје се у улози контролора појављује Институт.

Агенцији је достављена и кореспонденција између Министарства и ИЦМП-а, у којој ИЦМП указује да је 2014. године постао међународна организација, из чега је произашла и потреба измјештања сједишта и лабораторије у Хаг.

Агенција је на основу достављених информација, те сазнања и доказа до којих је дошла у инспекцијском надзору утврдила да Институт води Централну евиденцију несталих лица у БиХ /ЦЕН/, која садржи личне податке, укључујући и посебну категорију личних података из извјештаја о ДНК резултатима анализе узорака крви сродника и коштаних узорака несталих лица.

Анализу и узимање ДНК узорака врши ИЦМП у својој лабораторији, те Институту доставља ДНК извјештај о прелиминарној идентификацији.

Институт није закључио споразум којим се регулише пружање услуга у ДНК лабораторији ИЦМП и није упознат са процедурама узимања, коришћења и чувања узорака који се користе за ДНК идентификацију.

Међутим, утврђено је да се обрада личних података која подразумијева узимање узорака у сврху идентификације, вршење анализе ДНК, размјену поподатака ДНК извјештаја, те чување узорака за анализу, у пракси спроводи без формално регулисаних правила и процедура.

Између ИЦМП-а и Савјета министара БиХ закључен је међународни споразум, чиме је дат међународни карактер односу између ИЦМП-а и БиХ, те се сходно томе може примијенити члан 18. Закона који прописује да се лични подаци могу "износити у другу државу или давати на коришћење међународној организацији која примјењује адекватне мјере заштите личних података прописане овим законом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана