Obnovljivi izvori šansa za razvoj

Vedrana Kulaga
Obnovljivi izvori šansa za razvoj

Neum - Pred BiH je veliki posao koji se tiče reformi u energetskom sektoru, a fokus treba da bude usmjeren na obnovljive izvore energije, poručeno je juče iz Neuma, gdje je počeo peti Energetski samit.

Tranzicija energetskog sektora je ključna tema samita na kojem učestvuju zvaničnici BiH, Republike Srpske i FBiH te međunarodne zajednice, a na samom početku je upozoreno da se zemlja nalazi u nezavidnoj poziciji usljed sankcija Evropske energetske zajednice, zbog čega najviše ispaštaju građani.

U prvim izjavama je podvučeno da BiH mora da sprovede brojne reforme i usaglasi svoje zakonodavstvo sa direktivama EU da bi ostala zemlja koja izvozi struju, štitila životnu sredinu i smanjila troškove energije za potrošače, a naglašeno je i da je potrebno završiti izbor novog rukovodstva “Elektroprenosa BiH”.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da je Vlada opredijeljena da sve regulative EU što je prije moguće ugradi u svoje zakonodavstvo te dodao da je to pravac u kojem se nadležne institucije već kreću.

- Treba da idemo sa što više proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora jer je to velika šansa za razvoj, ne samo Republike Srpske nego i BiH i njene privrede. Imamo potencijale za proizvodnju električne energije iz hidrocentrala, vjetroelektrane, solarnih panela, vjerovatno i više nego u nekim evropskim zemljama - rekao je Višković i dodao da je zakon o električnoj energiji i gasu na nivou BiH zapeo te izrazio nadu da će entitetske vlade postići dogovor o tome.

Federalni premijer Fadil Novalić je naglasio da je energetika u vrhu prioriteta i da je potrebno restrukturirati energetski sektor jer sadašnji nije spreman da se izbori sa svim obavezama koje dolaze.

- Pred nama je dosta posla da sredimo energetski sektor. Moramo ići prema obnovljivim izvorima energije jer za to imamo dobre uslove. Znamo kuda idemo, ali je pitanje brzine - istakao je Novalić.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson naglasio je da su prethodni samiti bili efikasni jer su pomogli predstavnicima vlasti da se dogovore o potrebnim reformama. Na samitu je upozoreno da se BiH još nalazi pod sankcijama Evropske energetske unije te da zbog toga najviše ispaštaju potrošači, a iz međunarodne zajednice su naglasili da se nadaju da će jedan od rezultata samita biti dogovor o daljim koracima koji su neophodni za energetske reforme koje će pomoći da BiH ostane zemlja koja izvozi električnu energiju, da podigne energetsku bezbjednost na viši nivo i da sprovodi mjere za zaštitu prirodne sredine te da smanji troškove energije za potrošače.

Na samitu će, prema najavama organizatora, diskutovati o reformi sistema podsticaja za obnovljive izvore energije, potencijalima biomase, tržištu električne energije, energetskoj efikasnosti, te perspektivama gasnog sektora. Kao i ranijih godina, glavni rezultat samita biće preporuke za kreiranje progresivne politike u tom sektoru.

 

Organizatori

Organizatori Energetskog samita su USAID kroz projekat “Investiranje u sektor energije (EIA)”, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte “Podsticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Podsticanje energetske efikasnosti u BiH”, te britanska ambasada u BiH. Pokrovitelji su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatorna komisija za električnu energiju BiH, Regulatorna komisija za energiju u FBiH i Regulatorna komisija za energetiku RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana