Obilježeno 150 godina od rođenja Alekse Šantića

Glas Srpske
Obilježeno 150 godina od rođenja Alekse Šantića

Mostar - Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Mostara obilježio je svečanom akademijom 150 godina od rođenja velikog srpskog i mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

Akademija je održana sinoć u Sabornoj crkvi Svete Trojice, čija izgradnja još traje.


Predsjednik mostarske “Prosvjete” sveštenik Radivoje Krulj rekao je da je Šantić bio kao prorok i da nije slučajno da je ove godine slava Saborne crkve, Trojčin dan, baš na 150. Šantićev rođendan.

“On je tako savremen, nov i aktuelan, a imamo i mnogo toga od njega da naučimo, da cijenimo sebe, a da komšije volimo kao svoju braću i da tako živimo u Mostaru”, rekao je Krulj.

Potpredsjednik “Prosvjete” u Mostaru Sanja Bjelica Šagovnović podsjetila je da “Prosvjeta” svake godine obilježava godišnjicu rođenja, ali i godišnjicu smrti Alekse Šantića koji je udario temelje srpske kulture u Mostaru.

Ona je istakla da srpski patriotizam nikada nije smetao Šantiću da katolika, muslimana i Jevreja voli kao brata.

“Imao je tri ljubavi iz tri naroda, a jedna od njih je zbog ljubavi htjela promijeniti vjeru. Šantić joj je tada rekao - žNećeš mijenjati vjeru, mi ćemo mijenjati Mostarž. Naša žProsvjetaž želi mijenjati Mostar na način da svi zajedno vratimo ovome gradu vrijednosti koje su ga oduvijek krasile i da vratimo Šantića u svakom smislu te riječi, u svaki dio grada”, ispričala je Šagovnovićeva.

Ona je napomenula da danas samo jedna trećina nekadašnje Ulice Alekse Šantića nosi njegovo ime, ali da mostarska Gimnazija više ne nosi njegovo ime.

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović rekao je da je prije 150 godina Mostar i cijeli taj kraj obasjala svjetlost.

“Rodio se tada pjesnik čiji se stihovi po parlamentima i svakom mjestu izgovaraju žostajte ovdjež. Pjesnik je pjevao svom, ali i našem vremenu i zato smo dužni slaviti pjesnike kao što je Šantić”, istakao je Muselimović.

Novinar i publicista Zlatko Serdarević, član Upravnog odbora Centra za mir i multietničku saradnju, kaže da je Šantić sada potrebniji više nego ikada.

“Kada se približavate Mostaru prva pomisao je Šantić. On je simbol, prije svega, čovjekoljublja, humanosti i zajedničkog života. On je to i pokazivao kroz svoju poeziju i djelovanje. On je mirio ove narode, povezivao ih i svaki njegov potez bio je usmjeren ka razumijevanju među ljudima bez obzira na razlike koje su imali”, rekao je Serdarević.

Na Svečanoj akademiji nastupili su Hor “Svetog Jovana Vladimira”, dirigent Uroš Stepanović, glumac Velimir Pšeničnik Njirić, pjesnik Đorđo Sladoje, Milan Miladinović na klarinetu i djevojčica Milica Mihić, koja je recitovala Šanićevu pjesmu “Ostajte ovdje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana