Обиљежена годишњица првих жртава НАТО бомби у Српској

ATV
Обиљежена годишњица првих жртава НАТО бомби у Српској

Брат и сестра Радмила и Раденко Галинац су међу првим жртвама НАТО бомбардовања у Републици Српској. Прије 23 године, враћали су се из Пала према Војковићима, са помена настрадалом брату, када су страдали од НАТО ракете. Борислав Кондић, комадант Треће сарајевске пјешадијске бригаде био је у ауту са Галинцима.

“Нисмо могли да нађемо Раду Галинац, ја сам успио да дођем до Раденка, видио сам да је у тешком стању и у међувремену је стигла помоћ, а трећи пут је надлетио тај исти авион и пошто више није имао ракета, он је на нас пуцао топом, да би потврдио да смо сви настрадали,” рекао је Кондић.

Са Раденком Галинцем у истој чети био је Сташа Кошарац. Кад се год спомене напредак БиХ према НАТО-у сјети се страдања свог ратног саборца и његове сестре, али и на хиљаде недужних цивила. Зато се бори да се испоштује одлука Народне скупштине Српске о војној неутралности и ту не смије, каже, да буде политичког копромиса са Сарајевом.

“То довољно говори и о нашим емоцијама, а поготово о емоцијама према НАТО снагама, а са друге стране видљиво је данас постоје тенденције да неки политичари из Федерације БиХ, али нажалост и из Српске су и даље наклоњени према НАТО-у. То је видљиво кроз непоштовање о резолуцији о војној неутралности од стране Младена Иванића, с обзиром на чињеницу да као члан Предсједништва БиХ није зауставио никакве активности за војну вјежбу на Мањачи и коришћење авиона А10, ти исти који су бомбардовали и породицу Галинац,” рекао је Кошарац, шеф Клуба СНСД-а у ПД ПС БиХ. 

Жртве НАТО бомбардовања ускоро ће добити свој датум који ће бити увршен у значајне историјске дане Републике Српске. Свој дан има Трећи сарајевски пјешадијски пук када се на војничком гробљу “ Мали зејтинлик “ окупљају и одају почаст за 500 страдалих сабораца.

“Сви смо били један за све, сви за једнога, наша максима је била “умри и иди, али издајник немој бити”, и зато би препоручио да који су год издајници да се овдје не поклањају жртвама и да не скрнаве ове праве борце, са прве линије, рекао је Чедомир Шућур, демобилисани борац Треће сарајевске пјешадијске бригаде.

У Источном Новом Сарајеву, Трећа сарајевско пјешадијска бригада требала би да добије и своју улицу. У тој општини ускоро ће бити подигнут и споменик убијеној српској дјеци из Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана