Обиљежен Дан Републике у Торонту

Срна
Обиљежен Дан Републике у Торонту

Торонто - У Српском центру у Мисисаги у Канади одржана је централна свечаност обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске, а домаћин овогодишње прославе било је Удружење Срба Сарајевско-романијске регије у Торонту.

Епископ канадски владика Митрофан, који је присуствовао свечаности, рекао је да је Република Српска плод исконске жеље српског народа да живи у миру и слози са другима.

Савјетник предсједника Републике Српске Ковиљка Шпирић изразила задовољство што наши људи у далекој Канади традиционално обиљежавају Дан Републике.

“Посебно ми је задовољство што је ова прослава окупила седам српских удружења у Канади и што на тај начин шаљете поруку слоге, заједништва и наше снаге. Хвала вам на свему што сте до сада урадили за наш народ, што сте уз нас и што нас охрабрујете да чувамо Републику Српску”, нагласила је Шпирићева.

Конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић, честитајући празник, истакао је да Република Српска није настала случајно, већ је плод слободарских тежњи српског народа.

“Сада имамо добру сарадњу Српске и Србије и тиме треба да се поносимо. Треба да будемо паметни, мудри и сложни, јер онда смо довољни јаки да можемо одговорити свим недаћама”, рекао је Петковић.

Неђо Кубура из Удружења Срба Сарајевско-романијске области рекао је да је 9. јануар важан датум за Српску и њене грађане али и за све Србе у свијету.

“О значају тог датума за нас Србе у Канади говори и чињеница да су се ове године први пут удружиле све српске организације ове регије како би достојанствено и поносно обиљежили Дан Републике”, истакао је Кубура.

Он је нагласио да је ово први корак ка јединственом наступу удружења Срба Канаде.

На свечаности обиљежавања Дана Републике, која је одржана јуче, појединцима и организацијама који на различите начине чувају традицију и културу српског народа, те пружају хуманитарну и сваку другу помоћ домовини уручене су плакете “Свети Стефан”, које има је додијелила предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

У програму обиљежавања Дана Републике Српске учествовало је Српско позориште из Торонта, Владимир Ђерић из Удружења гуслара “Вук Караџић” и Изворна пјевачка група “Оштро”.

Током вечери прикупљено је 14.000 канадских долара који ће бити донирани Српској православној цркви Срба светитеља у Мисисаги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана