ОС БиХ на вјежби “Платинасти вук” у Бујановцу

Агенције
ОС БиХ на вјежби “Платинасти вук” у Бујановцу

Бујановац - Припадници Оружаних снага Босне и Херцеговине учествовали су од 3. до 17. јуна на војној вјежби “Платинасти вук 19” у бази “Југ” код Бујановца у Србији.

Посљедњег дана вјежбе одржан је дан високих званица у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, команданта Копнене Војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и амбасадора Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кајла Скота.

На шестој вјежби “Платинасти вук”, осим домаћина  - Војске Србије и припадника Оружаних снага БиХ учествовали су  и припадници оружаних снага Бугарске, Италије, Мађарске, Румуније, Сјеверне Македоније, Сједињених Америчких Држава, Словеније и Уједињеног Краљевства. До сада је на овим вјежбама, чији је организатор Четврта бригада Копнене војске, учествовало више од 2.000 припадника из 15 партнерских земаља.

Циљ вјежбе било је увјежбавање јединица за учешће у мултинационалним операцијама очувања мира.

Након приказа, руководилац вјежбе пуковник Слађан Стаменковић рекао је да су на полигону “Боровац” у посљедњих 15 дана војници и старјешине из 10 партнерских земаља обучавани у тактикама, техникама и процедурама које се примјењују у мултинационалним операцијама.

“На вежби је учествовало 502 лица, од чега 257 из страних оружаних снага. Први пут на вежби је учествовала једна јединица из Оружаних снага Републике Италије. Сви су показали велики професионализам. Искуства и знања које су овде стекли су огромна, а припадници Војске Србије показали су да могу заједно са припадницима оружаних снага других земаља равноправно да учествују у мултинационалним операцијама, дајући тиме допринос миру у свету. Сви циљеви вежбе у потпуности су реализовани”, поручио је пуковник Стаменковић.

Према ријечима амбасадора Скота, вјежба “Платинасти вук” из године у годину је боља, а сценарија на којима је вјежба базирана одговарају реалним ситуацијама у којима се могу наћи мировне снаге.

“Мировне снаге морају познавати интероперабилност, знати како да раде заједно и да уче једни од других у кратком року. Видели смо сценарио који обухвата многе ствари које се могу дешавати у таквим мисијама”, поручио је амбасадор Скот и додао да је база “Југ” трансформисана у једну од база која служи за примјер обуке мировних снага у Европи.

Дану високих званица присуствовали су и командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Слободан Стопа и начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана