ОХР се противи резервном саставу полиције у Републици Српској

ATV
ОХР се противи резервном саставу полиције у Републици Српској

Канцеларија високог представника се противи оснивању резервног састава полиције у Републици Српској, саопштено је данас из ОХР-а. А саопштили су то само дан након што је то од канцеларије Високог представника затражила Комисија за безбједност Представничког дома федералног парламента.

Бошњачки посланици у тој Комисији сматрају да не смију да се десе измјене Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске, којима се предвиђа формирање резервног састава. Чак и упозоравају да ће формирати сопствени резервни састав, ако до тога дође. И зато ОХР од Републике Српске тражи да прекине законску процедуру, те да покрене дијалог са партнерима у БиХ и међународном заједницом.

"Умјесто једностраног увођења резервног састава полиције, органи власти на свим нивоима треба да раде на бољој сарадњи како би јавну сигурност подигли на највиши ниво и обезбиједили сигурно окружење. Не постоји увјерљиво оправдање за једнострану успоставу резервног састава полиције", поручили су из ОХР-а.

Да се и ова прича закомпликује, побринуо се Бакир Изетбеговић, који је први покренуо причу о резервној полицији Федерације БиХ, као реакцију на резервни састав у Српској. Лидер СДА данас поручује - Федерација може имати дупло више полицајаца у резерви од Републике Српске.

"Ми једноставно сматрамо да на сваки потез треба одговорити контра потезом. Уопште нисмо сретни што се доводимо у ту ситуацију и што се фактички присиљавамо да реагујемо. Дакле, на један ћемо увијек одговорити са два, када је у питању Федерација", каже предсједник СДА, Бакир Изетбеговић.

Гледајте ви своја посла, поручује Костадин Васић из Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске. Јасно му је, каже, као и већини да у Федерацији одавно постоје својеврсни резервни састави.

"Ми из Републике Српске, из МУП-а, из Одбора за безбједност и свих осталих институција знамо да они имају већ формиране резервне саставе, у облику АИД-а, који никад није престао да ради, у облику одређених Зелених беретки, паравојних формација, кампова муџахедина и свих осталих који дјелују као параинституције БиХ. Немају они потребе да држе предавање Републици Српској, нека се они баве сами собом", Костадин Васић, члан Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске.

По свему судећи, само ће се Бошњаци у Федерацији бавити резервним саставима. Хрватски посланици у федералном парламенту, барем они у Комисији за безбједност, кажу да им не пада на памет да "долијевају уље на ватру". Истичу да иницијатива за оснивање резервног састава, у складу са Уставом Федерације, мора бити упућена кантонима на разматрање јер је то питање искључиво у њиховој надлежности. Шта ради Српска, то их се ионако не тиче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана