OBA i dalje bez nadzora

nezavisne.com
OBA i dalje bez nadzora

Sarajevo - Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, kako sada stvari stoje, neće dugo zasjedati i njen rad ostaje u statusu kvo.

Komisija, podsjećamo, već sedam mjeseci nema predsjedavajućeg, od kada je sa te funkcije smijenjen Nikola Špirić iz SNSD-a. Na čelu te komisije treba da bude neko iz redova opozicije, ali još nije postignut dogovor ko bi mogao da naslijedi Špirića. Takođe, od njegove smjene održana je samo jedna sjednica, i to ona na kojoj je trebalo da bude usvojen budžet Agencije.

Borislav Bojić (SDS), član Komisije, smatra da je sjednicu trebalo davno sazvati i izabrati predsjedavajućeg.

"Na toj poziciji treba da bude Srbin i takva mogućnost postoji", rekao je Bojić za "Nezavisne".

Dodaje da je odluka o sazivanju sjednice na dvojici zamjenika, Bariši Čolaku (HDZ) i Safetu Softiću (SDA).

Damir Bećirović (DF), član Komisije, ističe da nema informaciju ni najavu da bi sjednica Komisije mogla uskoro da bude zakazana.

"Što se tiče izbora predsjedavajućeg, već sada imamo četiri člana Komisije iz opozicionih stranaka jer je kolega Đorđo Krčmar prešao u DNS i sada je i on iz opozicije. Neka se predloži neko od opozicionara kako bi Komisija mogla nesmetano raditi", objašnjava Bećirović.

On dodaje da je nekome očito u interesu da ova komisija ne radi.

"Svi ti navodni skandali u OBA upravo dolaze od ljudi koji sjede u Komisiji. Koliko znam, OBA radi svoj posao nesmetano, a afere se izmišljaju jer očito to nekome odgovara", ističe ovaj deefovac.

Sadik Ahmetović (Nezavisni blok), član Komisije, ističe da će podržati ko god bude predložen za Špirićevog nasljednika, te naglašava da je važno da Komisija radi nesmetano jer OBA treba nadzor.

"Očito je da se igramo i institucijama i državom zbog političkih gluposti. Očito je da zbog tih političkih gluposti sistem ne funkcioniše pa ni Komisija. Potez je na dvojici zamjenika da zakažu sjednicu i da se izabere predsjedavajući", rekao je Ahmetović.

Mirsad Mešić (SDP), član Komisije, smatra da nije siguran da će sjednicu sazvati Čolak, jer on, kako tvrdi, "zajedno sa SNSD-om opstruiše rad Komisije".

"Čini mi se i da ni SDA nije mrsko da to tako bude, jer Safet Softić ima poslovničku mogućnost da sazove sjednicu da to hoće", kaže Mešić.

Čolak je ranije rekao da je imao mandat od 60 dana da vodi Komisiju i da mu je on istekao.

"Sama komisija je dovedena u vrlo nezavidnu poziciju jer predsjedavajući treba da bude iz najjače opozicione stranke. Sada je OBA bez parlamentarnog nadzora, što nikako nije dobro", kazao je tada Čolak.

Softić očekuje od njega da zakaže sjednicu te ukoliko na njega prebaci ovlaštenja, on će to i učiniti.

Podsjećamo i da je Fahrudin Radončić, lider SBB-a i član Komisije, prije nekoliko dana uputio zahtjev Čolaku i Softiću da što prije sazovu sjednicu kako bi se, kako je naveo, utvrdila odgovornosti direktora OBA "zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti uvozom 2.500 dugih cijevi za potrebe MUP-a RS".

Na taj uvoz je direktor OBA dao službeno i pozitivno mišljenje, što je potvrđeno i saopštenjem koje je OBA uputila javnosti.

Borislav Bojić, član Komisije, ističe da što se tiče opremanja policije RS njega u svemu tome zanima zakonitost i poštovanje procedura.

"Prema onome što je meni poznato, procedure su ispoštovane i normalno je da se MUP RS oprema da se može suprotstaviti svim izazovima. Policija RS treba da bude obučenija i opremljenija od terorista i kriminalaca. Mora biti osposobljena, opremljena i obučena da čuva javni red i mir", zaključio je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana