ОБА и даље без надзора

nezavisne.com
ОБА и даље без надзора

Сарајево - Заједничка комисија Парламентарне скупштине БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ, како сада ствари стоје, неће дуго засједати и њен рад остаје у статусу кво.

Комисија, подсјећамо, већ седам мјесеци нема предсједавајућег, од када је са те функције смијењен Никола Шпирић из СНСД-а. На челу те комисије треба да буде неко из редова опозиције, али још није постигнут договор ко би могао да наслиједи Шпирића. Такође, од његове смјене одржана је само једна сједница, и то она на којој је требало да буде усвојен буџет Агенције.

Борислав Бојић (СДС), члан Комисије, сматра да је сједницу требало давно сазвати и изабрати предсједавајућег.

"На тој позицији треба да буде Србин и таква могућност постоји", рекао је Бојић за "Независне".

Додаје да је одлука о сазивању сједнице на двојици замјеника, Бариши Чолаку (ХДЗ) и Сафету Софтићу (СДА).

Дамир Бећировић (ДФ), члан Комисије, истиче да нема информацију ни најаву да би сједница Комисије могла ускоро да буде заказана.

"Што се тиче избора предсједавајућег, већ сада имамо четири члана Комисије из опозиционих странака јер је колега Ђорђо Крчмар прешао у ДНС и сада је и он из опозиције. Нека се предложи неко од опозиционара како би Комисија могла несметано радити", објашњава Бећировић.

Он додаје да је некоме очито у интересу да ова комисија не ради.

"Сви ти наводни скандали у ОБА управо долазе од људи који сједе у Комисији. Колико знам, ОБА ради свој посао несметано, а афере се измишљају јер очито то некоме одговара", истиче овај деефовац.

Садик Ахметовић (Независни блок), члан Комисије, истиче да ће подржати ко год буде предложен за Шпирићевог насљедника, те наглашава да је важно да Комисија ради несметано јер ОБА треба надзор.

"Очито је да се играмо и институцијама и државом због политичких глупости. Очито је да због тих политичких глупости систем не функционише па ни Комисија. Потез је на двојици замјеника да закажу сједницу и да се изабере предсједавајући", рекао је Ахметовић.

Мирсад Мешић (СДП), члан Комисије, сматра да није сигуран да ће сједницу сазвати Чолак, јер он, како тврди, "заједно са СНСД-ом опструише рад Комисије".

"Чини ми се и да ни СДА није мрско да то тако буде, јер Сафет Софтић има пословничку могућност да сазове сједницу да то хоће", каже Мешић.

Чолак је раније рекао да је имао мандат од 60 дана да води Комисију и да му је он истекао.

"Сама комисија је доведена у врло незавидну позицију јер предсједавајући треба да буде из најјаче опозиционе странке. Сада је ОБА без парламентарног надзора, што никако није добро", казао је тада Чолак.

Софтић очекује од њега да закаже сједницу те уколико на њега пребаци овлаштења, он ће то и учинити.

Подсјећамо и да је Фахрудин Радончић, лидер СББ-а и члан Комисије, прије неколико дана упутио захтјев Чолаку и Софтићу да што прије сазову сједницу како би се, како је навео, утврдила одговорности директора ОБА "због угрожавања националне сигурности увозом 2.500 дугих цијеви за потребе МУП-а РС".

На тај увоз је директор ОБА дао службено и позитивно мишљење, што је потврђено и саопштењем које је ОБА упутила јавности.

Борислав Бојић, члан Комисије, истиче да што се тиче опремања полиције РС њега у свему томе занима законитост и поштовање процедура.

"Према ономе што је мени познато, процедуре су испоштоване и нормално је да се МУП РС опрема да се може супротставити свим изазовима. Полиција РС треба да буде обученија и опремљенија од терориста и криминалаца. Мора бити оспособљена, опремљена и обучена да чува јавни ред и мир", закључио је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана