Ново истраживање јавног мњења Хрвата у БиХ: Расте подршка Човићу и ХДЗ-у

Срна
Ново истраживање јавног мњења Хрвата у БиХ: Расте подршка Човићу и ХДЗ-у

Фото: Анадолија | Ново истраживање јавног мњења Хрвата у БиХ: Расте подршка Човићу и ХДЗ-у

Мостар - Драган Човић, актулени члан Предсједништва БиХ, има повјерење 68,2 одсто бирача хрватске националности у трци за хрватског члана ове институције, показују то резултати истраживања Центра за политолошка изстраживања Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару.

Истраживање је проведено од 4. до 7. септембра на узорку од 1.000 испитаника старијих од 18 година. Истраживање је рађено на територији ФБиХ на подручју осам кантона и то Херцеговачко–неретванског, Средњобосанског, Западно-херцеговачког, Херцег-босанског, Зеничко-добојског, Посавског, Тузланског и Сарајевског кантона.

У структури испитаних било је 52 одсто мушкараца и 48 одсто жена.

По том истраживању,  на другом мјесту је кандидат ХДЗ-а 1990 Диана Зеленика која има подршку 7,9 одсто бирача, а на трећем Жељко Комшић, лидер ДФ-а, којег подржава 1,7 одсто Хрвата. Бориша Фалатар, кандидат Наше странке и Јерко Иванковић-Лијановић, кандидат Народне странке радом за бољитак имају подршку 0,9 односно 0,3 одсто. Према резултатима истраживањима 21 одсто испитаника није се одредило коме би дало подршку.

Што се тиче странака, ако би се из истраживања изузело 19,8 неодлучних, односно оних који су рекли да још увијек не знају за кога ће гласати, коалиција предвођена ХДЗ-ом освојила би 79,1 одсто гласова, ХДЗ 1990 са партнерима 11,5 одсто гласова док би у том случају ХРС освојио 3,4 одсто, а СДП БиХ 2,2 одсто, а остале странке 3,8 одсто.


У односу на претходно истраживање подршка Човићу и ХДЗ-у је порасла. То истраживање прочитајте на ОВОМ ЛИНКУ


"Коалиција предвођена ХДЗ-ом БиХ ужива највеће повјерење хрватских бирача с 63,4 одсто подршке. Слиједи коалиција предвођена с ХДЗ 1990 с 9,2 одсто подршке док друге странке не прелазе изборни праг од 3 одсто. Најближи су ХРС с 2,7 одсто и СДП с 1,8 одсто", наведено је у истраживању.

У коалицији коју предводи ХДЗ налазе се још и ХСС, ХКДУ БиХ, ХСП-ХНС, ХСП Анте Старчевић, ХДУ БиХ, ХСС С. Радић, док се у коалицији са ХДЗ 1990 налазе још ХСП БиХ и ХНЛ.

У истраживању се наводи и да на питање: "Намјеравате ли изићи на опште изборе 7. октобра ове године?, наводи да је 60,1 одсто испитаних лица рекло да жели изаћи, 17,5 одсто да неће и њих 22,4 одсто да не зна хоће ли изаћи.

"Занимљиво је примјетити како Драган Човић, има нешто већу подршку гласача од саме листе предвођене ХДЗ-ом БиХ, док Диана Зеленика има нешто мању подршку од саме листе предвођене њеном матичном странком ХДЗ 1990", наведено је у истраживању.

Предложен притвор за замјеника директора Службе за послове са странцима БиХ

Фото: Н.Н. | Предложен притвор за замјеника директора Службе за послове са странцима БиХ

Срна 11.09.2018 15:45

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ предложило је притвор за Изета Низама који је под истрагом због сумње да је починио коруптивна кривична дјела док је обављао функцију замјеника директора Службе за послове са странцима БиХ.

Након испитивања Низама, поступајући тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију упутио је Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Притвор је затражен због опасности да би осумњичени могао утицати на свједоке и ометати истрагу.

Низам је осумњичен да је од 2011. до 2015. године противзаконито узимао новац, робу и услуге од страних држављана и особа за које су вођени поступци о боравку странаца и друга статусна питања, како би злоупотребом положаја погодовао доношењу одлука у корист тих особа.

Према резултатима истраге, вршењем коруптивних кривичних дјела, осумњичени је остваривао имовинску корист, те је под истрагом због кривичног дјела примање дара или другог облика користи.

Хрватски ветерани: Не желимо Бајагу на Данима пива у Сиску

Фото: Н.Н. | Хрватски ветерани: Не желимо Бајагу на Данима пива у Сиску

Тањуг 11.09.2018 15:58

ЗАГРЕБ - Удружења ратних ветерана у Сисачко-мословачкој жупанији сматрају "непримјереним и неумјесним" да Момчило Бајагић Бајага 15. септембра одржи концерт поводом Дана пива у Сиску, преноси данас портал 24сата.хр.

Након афере око отказивања Бајагиног концерта у Карловцу, постоји могућност да тај истакнути српски пјевач неће предстојећег викенда наступити ни у Сиску, ако се удовољи жељи сисачко-мославачких ратних ветерана, наводи хрватски портал.

Наиме, у саопштењу ветерана, које портал преноси у цијелости, стоји да се "пјесама које је певао Момчило Бајагић Бајага за вријеме рата не би посрамио ни један четнички војвода".

Саопштење је, како ветерани кажу, издато на основу низа "узнемиравајућих и непровјерених навода" на друштвеним мрежама и порталима о наводним готовим оптужницама против ветерана, и након састанака Координације удружења ветерана Сисачко-мославачке жупаније одржаног 6. септембра".

Ветерани кажу да је "непримјерено и неумјесно" у Сисак, "град хрватских побједа", доводити естрадне умјетнике који су, како тврде између осталог, "за вријеме рата на окупираним подручјима Хрватске подржавали и наступали за терористе који су окупирали трећину Хрватске".

"Пјесме које је пјевао Момчило Бајагић Бајага каквих се не би посрамио ни један четнички војвода (укључујући и Бору Чорбу, његовог некадашњег газду и послодавца) врло јасно говоре кога је подржавао и бодрио", наводи се у саопштењу.

Хрватски ратни ветерани закључују да довођење таквих естрадних умјетника "поред толико хрватских пјевача који живе и раде и плаћају порез у Хрватској отвара незацијељене ране страдалника рата не само у граду Сиску него и у цијелој Хрватској".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана