Новинар Авдић саслушан у Тужилаштву због информације о руском утицају у БиХ

nezavisne.com
Новинар Авдић саслушан у Тужилаштву због информације о руском утицају у БиХ

Сарајево – Авдо Авдић, новинар "Журнала" саслушан је данас у Тужилаштву БиХ у Сарајеву.

Авдић је у изјави за медије након саслушања рекао да је ту био на позив Олега Чавке, тужиоца, те да га у Тужилаштву нико није питао о упаду обавјештајних служби из Хрватске, већ, како је истакао, о томе одакле му информације о руском утицају у БиХ.

Наиме, Олег Чавка, тужилац, послао је Авдићу позив да да исказ у кривичном предмету који се односи на наводни обавјештајни упад Републике Хрватске у БиХ и врбовање држављана БиХ за обавјештајни рад за потребе Републике Хрватске. Према Члану 82. Закона о кривичном поступку БиХ, новинари не могу бити саслушани као свједоци.

"Тужилац ме држао пола сата да чекам испред, претходно је довео свједока иницијала Х.Ч. Рекао је у ходнику да чак на њега врше притисак. Након тога је Чавка пустио мене унутра. Испитивао ме о мојим контактима, изворима и кретањима по угоститељским објектима у Сарајеву и оно што је кључно, питао ме одакле ми информације о руском утицају у БиХ. Значи, није ме питао ништа о овом случају о упаду обавјештајних служби из Хрватске", рекао је Авдић колегама новинарима након саслушања.

Додао је да није желио открити своје изворе за ову причу.

"'Нисам желио открити своје изворе. Тужилац има да пита шта жели, а ја имам право да не одговорим на шта хоћу. Интересовало га је гдје се крећем и с ким се налазим у Сарајеву. Казао сам да се познајем с овим људима с којима сам сликан у кафани исто као и са господином Чавком с којим сам се дружио", казао је Авдић.

Авдић се, потом, запитао како тужилац зна идентитет особе иницијала Х.Ч.

"Врло интересантно, ниједан свједок није открио идентитет особе иницијала Х.Ч. а та особа је приведена, доведена на саслушање. Како је господин Чавка знао о коме  се ради, вјероватно од господина Мартића, директора хрватске обавјештајне службе, можда је Чавка од њих добио информације", истиче Авдић.

Каже да га у Тужилаштву нису питали ни за један навод о упаду хрватске обавјештајне службе у БиХ.

"Питали су ме да ли сам сарадник неке службе", испричао је Авдић.

Потом је појаснио да је у једном моменту одбио потписати записник са саслушања.

"Било је видео саслушање, након тога Чавка је одбио да направи записник о саслушању јер нисам хтио да потпишем јер не знам шта потписујем. Они су рекли - онако како је изјавио у камеру. На крају су правили транскрипте да бих могао потписати", истиче Авдић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана