Novih 50.000 migranata na putu ka BiH?

Vedrana Kulaga
Novih 50.000 migranata na putu ka BiH?

Sarajevo - Migrantska kriza u BiH svakim danom dobija na snazi, što potvrđuju najnoviji podaci koji pokazuju da dnevno bude otkriveno nekoliko desetina migranata, da se ruše rekordi iz prošle godine te da policija ima sve više posla sa njima.

Ako je suditi prema trendovima, u BiH bi ove godine moglo da dođe duplo više migranata nego prošle godine. U pitanju je brojka od ukupno 50.000 ljudi.

Služba za poslove sa strancima u BiH raspolaže podacima da je od početka godine registrovano 1.548 ilegalnih migranata, što je ogromno povećanje u odnosu na isti period prošle godine, zbog čega je direktor te institucije Slobodan Ujić juče podvukao da se BiH ne može sama boriti protiv tako velikog priliva.

U BiH je, kaže, trenutno ukupno 3.880 registrovanih migranata.

- Prošle godine smo imali manje od 700 lica za januar i februar, a sada 1.548, čime je priliv povećan za 100 odsto. Već imamo dnevni priliv između 50 do 60 lica, to je puno za ovaj period godine i sigurno će se dolaskom toplijeg vremena broj migranata povećavati. BiH se ne može sama boriti protiv ovoga - istakao je Ujić za Srnu i podsjetio da u Grčkoj ima oko 70.000 migranata i da je trenutno dnevni priliv u toj zemlji oko 300 ilegalnih migranata.

Ujić je dodao da se oni kreću prema zemljama EU.

- Sigurno je da će jedan dio ići preko BiH - rekao je Ujić i podsjetio na podatke koje je juče iznio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović da je preko Srbije već prošlo više od milion ilegalnih migranata i da sada imaju od 4.000 do 4.500 migranata.

Ujić smatra da Služba za poslove sa strancima BiH u okviru svojih nadležnosti vrlo dobro radi te naveo da je pod kontrolom određeni broj bezbjednosno interesantnih migranata.

- Imamo jedan imigracioni centar zatvorenog tipa, gdje trenutno boravi osam-devet lica koja predstavljaju potencijalu prijetnju i više od 30 lica koja su pravila prekršaje i krivična djela u Unsko-sanskom kantonu - zaključio je Ujić, koji je ranije upozoravao da niko ne zna šta donose proljeće i topliji dani.

Borbu sa migrantima vode i nadležne službe u Republici Srpskoj, na čijoj teritoriji gotovo svakodnevno pronalaze pojedince, ali i grupe ljudi koji su dio ovog izbjegličkog talasa. Policija je, naime, u srijedu uveče pronašla 13 migranata na teritoriji opštine Gradiška u vozilu čiji se vozač oglušio o naređenje da se zaustavi, a koje je potom sletjelo s puta. U vozilu je otkriveno 13 državljana Iraka, Irana, Sirije i Pakistana, a tokom uviđaja pronađeni su i predmeti koji će poslužiti kao dokaz u postupku, kao i ugovor o korišćenju vozila na ime dvadesetosmogodišnjeg državljanina Moldavije.

Migranti, njih ukupno 22, pronađeni su i na području Policijske uprave Bijeljina koji su na teritoriju Republike Srpske, odnosno BiH, ilegalno ušli iz susjednih zemalja. Policajci su prvo kontrolisali četiri osobe, a provjerama je utvrđeno da se radi o ilegalnim migrantima iz Bangladeša.

Nedugo nakon toga, pronađena je grupa od 18 osoba, za koje je provjerama utvrđeno da se radi o ilegalnim migrantima iz Pakistana koji nisu posjedovali potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, koji je predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS, juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Da situacija na terenu postaje sve ozbiljnija upozoreno je i u najnovijoj informaciji o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata koji je na posljednjoj sjednici usvojio Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu. U dokumentu piše da je od 1. januara do 7. februara ove godine Službi za poslove sa strancima BiH prijavljeno 997 nezakonitih migranata, među kojima je najviše onih koji dolaze iz Pakistana, Sirije i Iraka. Uporedna analiza podataka iz januara prošle i januara ove godine pokazala je povećanje broja migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima, iskazanih namjera za traženje azila, kao i podnesenih zahtjeva.

Portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković ocijenila je da je stanje na granici složeno i da će se situacija usložnjavati povećanim pritiskom migranata koji se očekuje u narednom periodu.

Kroz BiH je lani prošlo oko 25.000 migranata, a nadležni su najavili da će uskoro pokrenuti proceduru nabavke dronova i druge opreme, ali i da bi deset čamaca moglo da prati stanje na pograničnim rijekama.

Premještaj

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić juče je najavio da se punih osam mjeseci čeka da BiH preuzme stvarnu brigu o migrantskim centrima u ovom dijelu zemlje te da donese kućni red, pravilnik o ponašanju, imenuje upravnike i obezbijedi službu za obezbjeđenje.

- U ovom trenutku sigurno je jedino da ćemo odmah vratiti višak od 250 migranata koji će biti smješteni u prihvatni centar Ušivak. Radi se jednim dijelom, uslovno rečeno, o problematičnim migrantima koji su pravili incidente, tuče i činili druga krivična djela - kazao je Kljajić prije početka jučerašnje sjednice kantonalne Vlade.

 

 

Uporedni prikaz broja nezakonitih migranata, iskazanih namjera i podnesenih zahtjeva za azil

 

* Nezakoniti migranti

411 - januar 2019.

268 - januar 2018.

 

* Namjera za azil

234 - januar 2019.

148 - januar 2018.

 

* Zahtjev za azil

79 - januar 2019.

0  - januar 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana