Novi zakoni o struji i gasu uslov za reforme

Vedrana Kulaga
Novi zakoni o struji i gasu uslov za reforme

Neum - Nadležne institucije u BiH moraju ubrzati sprovođenje neophodnih reformi u energetskom sektoru, a prvi korak je usvajanje zakona o električnoj energiji i gasu na nivou BiH, zaključeno je juče u Neumu, gdje je završen peti Energetski samit, koji je na jednom mjestu okupio stručnjake i predstavnike vlasti sa svih nivoa.

Ideja neumskog samita bila je, kako su poručili organizatori, da budu sagledani stanje u energetskom sektoru BiH, razlozi dugogodišnjeg zastoja u realizaciji preuzetih obaveza te pronalazak modaliteta kako da budu premoštene prepreke s ciljem korišćenja obnovljivih izvora energije, biomase i sprovođenja reformi u sektoru gasa.

U okviru neumskog samita predstavnici međunarodne zajednice i BiH usaglasili su i zajedničku izjavu. Zaključeno je da idući mandat treba da bude iskorišćen za intenziviranje reforme energetskog sektora. Dogovoreno je da, u vezi sa usvajanjem zakona o električnoj energiji i gasu na nivou BiH, u roku od tri mjeseca strane usaglase stavove i podrže usvajanje tog akta.

- Prioritet je usvajanje zakona o električnoj energiji i gasu BiH, a dogovoreno je da predstavnici institucija u BiH, uz asistenciju međunarodne zajednice, u iduća tri mjeseca pokušaju da otkoče proces reforme u tom dijelu, a zatim rade na određenim zakonima u Republici Srpskoj i FBiH. Sve je rečeno i napisano i to sada treba sprovesti u djelo - poručeno je sa samita.

Energetski sektor u BiH, kako je istaknuto, mora napraviti iskorak, a jedan od preduslova za to je i bolja koordinacija između svih učesnika u tom sektoru.

Posljednjeg dana samita diskutovano je o reformi sektora gasa u BiH, koja je godinama u zastoju, zbog čega je Energetska zajednica nametnula sankcije, jer nema adekvatnog pravnog okvira u skladu sa zahtjevima ugovora o Energetskoj zajednici, čiji je BiH potpisnica.

Diskusiju o stanju u gasnom sektoru obilježili su suprotstavljeni stavovi predstavnika Republike Srpske i FBiH o potezima koji su povukli nadležni na tim nivoima vlasti u BiH, ali i o tome šta je iz tog sektora u nadležnosti entiteta, a šta zajedničkog nivoa.

Direktor preduzeća “Gas Res” Ljubo Glamočić je potvrdio da u praksi ima probleme zbog neusklađenosti propisa i podvukao da je očigledno da se u ovom sektoru, koji treba biti pokretač privrede, veoma malo uradilo, prije svega zbog politike koja je, kako je rekao, preuzela primat i nad ekonomijom.

Konsultant u USAID EIA Goran Frančić je istakao da je Hrvatska prije dvadesetak godina krenula prema energetskoj tranziciji, u skladu sa paketima EU, te dodao da je to proces koji se ne može dogoditi preko noći, uzimajući u obzir složenost BiH, ali da je za to potreban dogovor između entitetskih ministarstava i BiH.

“Elektroprenos BiH”

Na samitu je bilo riječi i o problemima u kompaniji za prenos električne energije “Elektroprenos BiH”, koja je u vlasništvu Republike Srpske i FBiH. Poručeno je da je efikasno upravljanje kompanijom ključno za sveukupno funkcionisanje sektora struje, posebno u pogledu bezbjednosti snabdijevanja, zbog čega je potrebno što prije imenovati novi menadžment kompanije, na osnovu transparentnih procedura i kompetentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana