Novi saziv Predstavničkog doma zapeo na prvom koraku

Željka Domazet
Novi saziv Predstavničkog doma zapeo na prvom koraku

Sarajevo - Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije zakazana na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma ovog doma jer za to nije bila Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.

To je izazvalo reagovanje predsjedavajućeg odlazećeg saziva Mladena Bosića koji smatra da je to trebalo da bude čista formalnost. Bosiću je postavljeno pitanje da li ovo znači da je HDZ BiH počeo sa blokadom institucija i da li sve ima veze sa kašnjenjem procedura u vezi sa formiranjem federalnog Doma naroda, na šta je on odgovorio da je o tome sada pretenciozno govoriti. Ipak, izvori iz zajedničkih organa ne isključuju ni tu mogućnost.

- Na moje veliko iznenađenje, prijedlog za zakazivanje konstitutivne sjednice nije dobio podršku sva tri člana. Prijedlog je bio da se 5. decembra zakaže sjednica i obavi zakonska dužnost. Borjana Krišto nije dala saglasnost za održavanje sjednice niti je predložila drugi datum s obrazloženjem da je rano da se o tome dogovaramo. Ne mogu da komentarišem o čemu se tačno radi, odnosno da li je riječ o bojkotu formiranja novog saziva parlamenta ili je riječ o nekim drugim stvarima - kazao je Bosić.

Dodao je da je za ponedjeljak zakazano formiranje novog saziva Predsjedništva BiH i da član Kolegijuma Predstavničkog doma Šefik Džaferović preuzima novu dužnost na mjestu člana Predsjedništva BiH.

- U takvim uslovima se problematizuje njegovo dalje učešće u Kolegijumu Predstavničkog doma. I iz tih razloga sam bio za to da danas zakažemo sjednicu i da donesemo odluke dok je Džaferović još u ovoj funkciji - rekao je Bosić.

Dodao je da ovakvi potezi pokazuju da se u budućnosti ne mogu očekivati bolje stvari nego što su bile do sada.

- Tražićemo od stručnih službi da vidimo šta to sada znači. Ako prethodni Kolegijum nije zakazao sjednicu, da li postoji druga institucija ili način da se ona zakaže. Vršiti opstrukciju formiranja parlamenta na ovakav način nije dopustivo - smatra Bosić.

Bosić je istakao da Krišto nije ponudila nijedan drugi prijedlog ili datum za održavanje sjednice.

- Sada imamo vakuum. Ovo se smatralo formalnošću, jer neko mora zakazati sjednicu. Ali ispalo je da to nije formalnost - kazao je Bosić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto demantovala je Bosića kazavši da ne postoje prepreke niti problemi u vezi sa zakazivanjem konstitutivne sjednice novog saziva Parlamenta BiH.

- Nema nikakvih problema da Džaferović preuzme funkciju člana Predsjedništva BiH. On više nije poslanik, ali on može dati saglasnost i ovlastiti kolegu. Imamo deset dana za zakazivanje konstitutivne sjednice - kazala je Krišto.

Ona je  dodala da nema nikakvih prepreke ni u Izbornom zakonu BiH te da sjednica može biti održana 4, 5. ili 6. decembra.

- Vjerujem da će sjednica biti zakazana i održana u skladu sa poslovnikom - kazala je Krišto.

Rekla je i da ne želi da komentariše Bosićeva tvrdnje.

- Možda on ima svoje frustracije. HDZ je dobio skoro apsolutno povjerenje hrvatskog naroda i ponašaće se odgovorno kada govorimo o efikasnosti, ali i našim programskim ciljevima koje smo zacrtali i dali riječ hrvatskom narodu - poručila je Krišto.

Džaferović ovlastio Fazlića

Treći član Kolegijuma Šefik Džaferović rekao je da mu se čini da je nekada ranije CIK donio odluku da u slučaju kada neko od zvaničnika u odlazećem mandatu dobije novu funkciju, može svoj posao na staroj funkciji da završi do kraja.

- Međutim, pošto nisam potpuno siguran i da ne bi došlo do komplikacija, ovlastio sam kolegu Amira Fazlića da u moje ime završi ovaj posao i prisustvuje sjednicama Kolegijuma - rekao je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana