Нови сазив Представничког дома запео на првом кораку

Жељка Домазет
Нови сазив Представничког дома запео на првом кораку

Сарајево - Конститутивна сједница Представничког дома Парламента БиХ није заказана на јучерашњој сједници Колегијума овог дома јер за то није била Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ.

То је изазвало реаговање предсједавајућег одлазећег сазива Младена Босића који сматра да је то требало да буде чиста формалност. Босићу је постављено питање да ли ово значи да је ХДЗ БиХ почео са блокадом институција и да ли све има везе са кашњењем процедура у вези са формирањем федералног Дома народа, на шта је он одговорио да је о томе сада претенциозно говорити. Ипак, извори из заједничких органа не искључују ни ту могућност.

- На моје велико изненађење, приједлог за заказивање конститутивне сједнице није добио подршку сва три члана. Приједлог је био да се 5. децембра закаже сједница и обави законска дужност. Борјана Кришто није дала сагласност за одржавање сједнице нити је предложила други датум с образложењем да је рано да се о томе договарамо. Не могу да коментаришем о чему се тачно ради, односно да ли је ријеч о бојкоту формирања новог сазива парламента или је ријеч о неким другим стварима - казао је Босић.

Додао је да је за понедјељак заказано формирање новог сазива Предсједништва БиХ и да члан Колегијума Представничког дома Шефик Џаферовић преузима нову дужност на мјесту члана Предсједништва БиХ.

- У таквим условима се проблематизује његово даље учешће у Колегијуму Представничког дома. И из тих разлога сам био за то да данас закажемо сједницу и да донесемо одлуке док је Џаферовић још у овој функцији - рекао је Босић.

Додао је да овакви потези показују да се у будућности не могу очекивати боље ствари него што су биле до сада.

- Тражићемо од стручних служби да видимо шта то сада значи. Ако претходни Колегијум није заказао сједницу, да ли постоји друга институција или начин да се она закаже. Вршити опструкцију формирања парламента на овакав начин није допустиво - сматра Босић.

Босић је истакао да Кришто није понудила ниједан други приједлог или датум за одржавање сједнице.

- Сада имамо вакуум. Ово се сматрало формалношћу, јер неко мора заказати сједницу. Али испало је да то није формалност - казао је Босић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто демантовала је Босића казавши да не постоје препреке нити проблеми у вези са заказивањем конститутивне сједнице новог сазива Парламента БиХ.

- Нема никаквих проблема да Џаферовић преузме функцију члана Предсједништва БиХ. Он више није посланик, али он може дати сагласност и овластити колегу. Имамо десет дана за заказивање конститутивне сједнице - казала је Кришто.

Она је  додала да нема никаквих препреке ни у Изборном закону БиХ те да сједница може бити одржана 4, 5. или 6. децембра.

- Вјерујем да ће сједница бити заказана и одржана у складу са пословником - казала је Кришто.

Рекла је и да не жели да коментарише Босићева тврдње.

- Можда он има своје фрустрације. ХДЗ је добио скоро апсолутно повјерење хрватског народа и понашаће се одговорно када говоримо о ефикасности, али и нашим програмским циљевима које смо зацртали и дали ријеч хрватском народу - поручила је Кришто.

Џаферовић овластио Фазлића

Трећи члан Колегијума Шефик Џаферовић рекао је да му се чини да је некада раније ЦИК донио одлуку да у случају када неко од званичника у одлазећем мандату добије нову функцију, може свој посао на старој функцији да заврши до краја.

- Међутим, пошто нисам потпуно сигуран и да не би дошло до компликација, овластио сам колегу Амира Фазлића да у моје име заврши овај посао и присуствује сједницама Колегијума - рекао је Џаферовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана