Novi korak do istine o Srebrenici i Sarajevu

Darko Momić
Novi korak do istine o Srebrenici i Sarajevu

Banjaluka - Vlada Republike Srpske imenovala je juče članove Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

Ministar pravde RS Anton Kasipović poručio je da je riječ o međunarodnim i nezavisnim tijelima u kojima sjede eksperti, ističući da se ekspertskim radom želi doći do relevantnih podataka i činjenica o stradanju u Srebrenici i Sarajevu.

- Ovo je delikatno i teško pitanje, a komisije čine stručnjaci, znalci i nesporni humanisti. Vlada se, na osnovu prijedloga koje je dobila od Akademije nauka i umjetnosti RS, ali i udruženja, odlučila za eksperte koji će činiti dvije komisije - rekao je Kasipović nakon sjednice Vlade RS.

On je istakao da rješenja o formiranju komisija predstavljaju realizaciju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske kojima je naglašeno da je osnovna motivacija za njihovo formiranje jačanje povjerenja među narodima i obezbjeđivanje suživota naroda u budućnosti. Ministar pravde napomenuo je da će na konstitutivnoj sjednici komisija biti usvojen plan rada i na osnovu toga koncipirani i finansijski planovi, a da će snažna podrška u njihovom radu biti domaći eksperti, kao i potkomisije koje će činiti predstavnici ministarstava u Vladi Srpske.

- Osnovna potreba i ideja jeste da budu rasvijetljene sve činjenice u vezi sa stravičnim stradanjima. To mora biti urađeno radi žrtava i njihovih potomaka - poručio je Kasipović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić naveo je da su članovi komisija iz 12 zemalja svijeta, a da su predsjedavajući komisija stručnjaci iz Izraela.

- Predsjedavajući Komisije za Srebrenicu je ekspert za Aušvic Gideon Grajf, a na čelu Komisije za Sarajevo njegov sunarodnik i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma Rafel Izraeli - rekao je Kojić. On je naglasio da će Centar pružiti administrativno-tehničku i finansijsku podršku radu komisija, kao i da će konstitutivne sjednice komisija biti održane krajem marta ili početkom aprila.

- Kakvi god da budu konačni izvještaji nezavisnih i međunarodnih komisija, koje će usvojiti i Vlada Srpske, moraju ih prihvatiti i svi narodi, jer su usmjereni ka istini i pomirenju - naglasio je Kojić.

On je precizirao i da su pored predsjedavajućeg Gideona Grajfa članovi Komisije za Srebrenicu Adenrele Šinaba iz Nigerije, Juki Osa iz Japana, Rodžer Bajard iz Australije, Zeng Ji iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Goldbah iz Njemačke, Laurens Armand Frenč iz SAD i Marija Đurić iz Srbije.

- Članovi Komisije za Sarajevo, pored profesora Rafaela Izraelija su Volter Manošek iz Austrije, Darko Tanasković iz Srbije, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario iz Francuske, kao i Laurens Armand Frenč i Đuzepe Zakarija koji su i u komisiji za Srebrenicu - precizirao je Kojić.

Šinaba

Član Komisije za Srebrenicu Adenrele Šinaba je nigerijski ekspert za borbu protiv terorizma i međunarodno priznati stručnjak za terorističku organizaciju “Boko Haram” koji je prije penzionisanja dugo godina bio visoki funkcioner nigerijske policije. Šinabe je krajem oktobra prošle godine boravio u Banjaluci, gdje je održao predavanje studentima Fakulteta bezbjednosnih nauka banjalučkog Univerziteta.

- Samo na osnovu argumenata i činjenica može se govoriti o događajima u proteklom ratu u BiH, čime će biti obezbijeđen i siguran put ka pomirenju i suživotu na ovom prostoru - rekao je tada Šinabe.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana