Нови градоначелници послије Нове године

nezavisne.com
Нови градоначелници послије Нове године

Требиње, Добој - Лука Петровић од понедјељка званично више није градоначелник Требиња и већ у уторак прелази на мјесто директора “Електропривреде РС”, а његову функцију ће до избора за градоначелника, који слиједе у наредних 60 дана, а највише 90, обављати његов замјеник Мирко Ћурић.

Осим Требиња, послије Нове године у РС новог градоначелника ће имати и Добој, јер Обрен Петровић одлази у парламент БиХ.

Из скупштинске сале је Лука Петровић испраћен бурним аплаузом.

“Мислим да је оно што је најважније да смо направили радну атмосферу и подмладили кадровску структуру у Градској управи и предузећима, функционалне мјесне заједнице, а урадили смо много тога и на организацији рада”, казао је Лука Петровић.

Потврдио је да Требињцима и Требињкама највјероватније почетком наредне године, након што прођу сви јануарски празници, слиједе избори, што је потврдио и Ћурић, али и руководство Градске скупштине, позивајући се на Закон о локалној самоуправи, према којем замјеник обавља градоначелникову дужност до избора.

Ћурић је објаснио да ће се процедура обављати по овом закону, у коме стоји да у случају престанка мандата у складу с изборним процесом, или трајне спријечености градоначелника да обавља ову функцију, а преостало му је више од годину дана мандата - расписују се избори у року од 60 дана, а највише 90.

Колико ће се чекати зависиће од Централне изборне комисије, која мора припремити сва биралишта, изборни материјал и све што је потребно.

Да ли ће управо Ћурић бити и кандидат требињског СНСД-а за функцију градоначелника на предстојећим изборима, то он није могао нити потврдити, нити демантовати.

“СНСД ће, као и у претходном периоду, са својим коалиционим партнерима одредити кандидате”, додао је Ћурић.

Сличан став су заузели и одборници опозиције, ПДП-а и СДС-а, који ће, како је рекао Саша Борјан из ПДП-а, те Видо Бегенишић из СДС-а, такође међусобним договором одредити свог заједничког кандидата.

И град Добој остаје без градоначелника... Избори за градоначелника Добоја биће расписани три дана након што Обрен Петровић преузме свој посланички мандат, појаснио је Ненад Палексић, предсједник Градске изборне комисије, а најкасније 90 дана од тада морају бити одржани избори, односно најкасније у фебруару.

Ко ће бити кандидат за новог градоначелника Добоја зависи искључиво од договора Обрена Петровића и лидера добојског СНСД-а Уроша Гостића, тврде упућени.

У орбиту су лансирана два СДС-ова имена, једно познато одраније - Борис Јеринић, те једно ново - Огњен Митровић, некадашњи СНСД-ов одборник у Скупштини града Добој, а сада СДС-ов директор овдашњег “Водовода”.

Гостић наводи да ће бити предложен заједнички кандидат за ту позицију, а његово име биће јавности представљено тек након Нове године.

 ”Он неће бити кандидат свих странака, али вјерујем да ће то име подржати и партије које су са нама у коалицији, јер нема разлога да тако не буде”, каже Гостић те додаје да о именима Петровић и он још нису разговарали.

Борис Јеринић, и даље актуелни замјеник министра одбране БиХ, на питање да ли је он нови градоначелник недавно се само осмијехнуо те казао да је рано о томе говорити.

Због турбуленција у СДС-у, које су кулминирале распуштањем Градског одбора у Добоју, прича о ванредним изборима за градоначелника је потиснута у други план, али Обрен Петровић каже да им је циљ стабилизација прилика и припрема за ванредне изборе, те да очекују пуну подршку и осталих партија које учествују у локалној власти.

Када је у питању ФБиХ, начелници Босанског Петровца и Бужима Златко Хујић и Зикрија Дураковић најавили су да ће поднијети оставке и биће посланици у Скупштини УСК, па и у овим локалним заједницама слиједе ванредни избори кад они званично оду из начелничких фотеља.

Анђушић излази из ПДП-а?

Да ли ће требињска опозиција у будућности дјеловати без још једног одборника, Зорана Анђушића из ПДП-а, који је заћутао у посљедњих неколико мјесеци иако је у ранијем сазиву и у првој години опозиционог дјеловања био оштар критичар СНСД-а и њихових партнера, остаје да се види, јер је овај одборник на посљедњем скупштинском засједању почео поново са критикама, али овог пута сопствене странке, која га је, како каже, искључила из Предсједништва Градског одбора и забранила му медијско представљање странке.

А на сједници у понедјељак Скупштина града Требиња је већ усвојила Нацрт буџета за 2019, којим су планирана средства у износу од 27.630.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана