Новалић за викенд тражи хитну сједницу оба дома федералног парламента

nezavisne.com
Новалић за викенд тражи хитну сједницу оба дома федералног парламента

Сарајево – Фадил Новалић, премијер ФБиХ данас је писмено тражио од предсједавајућих оба дома федералног парламента Едина Мушића и Лидије Брадара да током викенда сазову хитну сјендицу домова како би разматрали Буџет за 2018. годину и Приједлог зкаона о пензионом фонду.

Новалић је предложио да се на дневном реду нађе и Приједлог закона о допунама Закона о полицијским службеницима по скраћеном поступку те Приједлог одлуке о Програму инвестирања средстава "Капитални трансфери јавним предузећима-Трансфер за изградњу аутоцеста и брзих цеста" утврђених Буџетом ФБиХ за 2017. годину Федералном министарству промета и комуникација.

"Неусвајањем ових закона до краја 2017. године директно се доводи у питања финансијска стабилност ФБиХ, чиме се угрожавају исплате и обавезе које смо обећали, прије свега према борцима, пензионерима, инвалидима, пољопривредницима, односно свим корисницима Буџета ФБиХ", навео је Новалић.

Истакао је да без усвојеног буџета за 2018. годину бит ће немогуће реализовати Споразум Владе ФБиХ и представника борачких савеза као и друге исплате које су планирали и обећали грађанима, а које су на вишем нивоу у односу на први квартал 2017. године.

"Пословање ванбуџетских фондова бит ће угрожено због неусвајања финансијских планова, а неусвајање Закона о ПИО-у директно се доводи у питање финансијска стабилност Федералног завода за ПИО, што ће за посљедицу имати нередовне исплате пензија у ФБиХ", написао је Новалић.

Подсјетио је и да се средства клириншког дуга у износу од 107 милиона КМ, а која су планирана за изградњу инфраструктурних пројеката неће моћи инвестирати без доношења Програма инвестирања од Парламента ФБиХ.

"Имајући у виду горе наведено, те да је Влада ФБиХ створила све претпоставке за доношење наведених законских рјешења, тражим да се хитно покрену процедуре прописане пословницима о раду домова Парламента ФБиХ за хитно сазивање ванредних сједница оба дома Парламента ФБиХ", закључио је Новалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана