Нова ухљебљавања у бх. институцијама?

РТРС
Нова ухљебљавања у бх. институцијама?

Сарајево - Савјет министара разматрао је чак 18 измјена и допуна Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији у бх. институцијама и агенцијама. Тврде - то је интерна реорганизација.

Министар Мектић признаје - запослиће најмање пет људи. Да је изборна година идеална за ухљебљавање, сматрају у Центрима цивилних иницијатива.

У закључцима Савјета министара о овоме ни слова, а на попису - у дневном реду сједнице - канцеларије, агенције, институти, о чијем се раду зна мало или ништа, идеалне за непримјетно ухљебљавање.

Министар безбједности каже, не зна тачно да ли правилници подразумијевају нова радна мјеста.

Признаје да ће један такав из његовог кабинета ускоро бити упућен Савјету министара ...

- Ако смо се обавезали да ћемо фокал поинт тачку Интерпола успоставити у Министарству безбједности, мораћемо да примимо пет људи да бисмо је успоставили. Не можемо фокал поинт тачку само нацртати, каже Мектић.

Да коалиција СДС- СДА функционише и у кадровској политици, тврде у СНСД-у, у коме су против нових запошљавања у бх. институцијама...

- Фундаментални став СНСД-а јесте да се не требају развијати институције БиХ, јер Република Српска од тих институција нема ништа. Пуно коштају грађане Српске, а ефекти никакви или нападачки према РС и њеним институцијама, каже СНСД-ов Сташа Кошарац.

Препоруке стручњака и цивилног друштва да је бх. администрацију неопходно преполовити, нису у складу са потребама владајућих структура БиХ.

Ивица Ћавар из Центра цивилних иницијатива рекао је да политичке странке дефинитивно на тај начин желе да запосле људе који ће им бити ослонац и на изборима и уопште.

Из Министарства финасија и трезора тврде да ће оквир буџета институција БиХ у наредној години остати скоро исти.

Одакле ће онда плаћати новоухљебљене, који су примани на 15-ак званичних конкурса, али и испод жита, на радна мјеста са средњом стручном спремом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана