Nobilo: Logoraši imaju pravo da traže ratnu odštetu od Hrvatske

Srna
Nobilo: Logoraši imaju pravo da traže ratnu odštetu od Hrvatske

Zagreb - Advokat Anto Nobilo izjavio je da na osnovu presude "Prlić i drugi" žrtve ratnih logora Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ u ratu u BiH imaju pravo na odštetu.

"Sve presude za ratne zločine koje imamo u Hrvatskoj su presude pojedincima i one su osnov za ishođenje naknade štete. Presuda je utvrdila da su predsjednik Hrvatske, ministar odbrane i načelnik Glavnog štaba bili uključeni u udruženi zločinački poduhvat koji se dijelom odnosi i na logoraše", rekao je Nobilo za Televiziju "N1".


On je istakao da država odgovara za štetu koju njeni organi naprave drugome.

"Nesumnjivo je da Hrvatska može odgovarati za štetu koju su počinili predsjednik države, ministar odbrane i načelnik Glavnog štaba", naglasio je Nobilo.

Nobilo je naveo da će, nakon što se prošle sedmice susreo sa logorašima u Sarajevu i objasnio svoju pravnu analizu za podizanje tužbi, svima poslati i pisana mišljenja, nakon čega će logoraši donijeti odluku hoće li tužiti Hrvatsku.

On smatra da je vrijeme da Hrvatska zauzme stav zbog "grešaka iz 1993. godine", te procjenjuje da bi korist od nagodbe imale i Hrvatska i BiH, i da bi nagodba bila najbolja za sve.

"Time bi se relaksirala situacija, te bi se pokazalo jedno novo evropsko lice Hrvatske", istakao je poznati hrvatski advokat i dodao da su izgledi za nagodbu, ipak, "gotovo nikakvi".

Nobilo kaže da je za cijeli proces problematična činjenica da su se premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović već izjasnili da su ta traženja neosnovana.

On je naglasio da, nakon procesa u Hrvatskoj, logoraši mogu da nastave pravnu bitku i u Evropskom sudu za ljudska prava.

Haški tribunal donio je prošle godine pravosnažnu presudu Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću i osudio ih na ukupno 111 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koji su htjeli da se priključe "velikoj Hrvatskoj".

Ovom presudom, Tribunal je utvrdio da su bivši visoki zvaničnici Hrvatske učestvovali u zločinima na području BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana