Нобило: Логораши имају право да траже ратну одштету од Хрватске

Срна
Нобило: Логораши имају право да траже ратну одштету од Хрватске

Загреб - Адвокат Анто Нобило изјавио је да на основу пресуде "Прлић и други" жртве ратних логора Хрватског вијећа одбране /ХВО/ у рату у БиХ имају право на одштету.

"Све пресуде за ратне злочине које имамо у Хрватској су пресуде појединцима и оне су основ за исхођење накнаде штете. Пресуда је утврдила да су предсједник Хрватске, министар одбране и начелник Главног штаба били укључени у удружени злочиначки подухват који се дијелом односи и на логораше", рекао је Нобило за Телевизију "Н1".


Он је истакао да држава одговара за штету коју њени органи направе другоме.

"Несумњиво је да Хрватска може одговарати за штету коју су починили предсједник државе, министар одбране и начелник Главног штаба", нагласио је Нобило.

Нобило је навео да ће, након што се прошле седмице сусрео са логорашима у Сарајеву и објаснио своју правну анализу за подизање тужби, свима послати и писана мишљења, након чега ће логораши донијети одлуку хоће ли тужити Хрватску.

Он сматра да је вријеме да Хрватска заузме став због "грешака из 1993. године", те процјењује да би корист од нагодбе имале и Хрватска и БиХ, и да би нагодба била најбоља за све.

"Тиме би се релаксирала ситуација, те би се показало једно ново европско лице Хрватске", истакао је познати хрватски адвокат и додао да су изгледи за нагодбу, ипак, "готово никакви".

Нобило каже да је за цијели процес проблематична чињеница да су се премијер Андреј Пленковић, предсједник Сабора Гордан Јандроковић и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић већ изјаснили да су та тражења неоснована.

Он је нагласио да, након процеса у Хрватској, логораши могу да наставе правну битку и у Европском суду за људска права.

Хашки трибунал донио је прошле године правоснажну пресуду Јадранку Прлићу, Бруни Стојићу, Слободану Праљку, Миливоју Петковићу, Валентину Ћорићу и Бериславу Пушићу и осудио их на укупно 111 година затвора за учешће у удруженом злочиначком подухвату који је имао за циљ прогон и етничко чишћење Бошњака с подручја Херцег-Босне, који су хтјели да се прикључе "великој Хрватској".

Овом пресудом, Трибунал је утврдио да су бивши високи званичници Хрватске учествовали у злочинима на подручју БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана