Njujork Tajms o Dodiku: Zna da igra košarku i distanciran je od Kormakove

Glas Srpske
Njujork Tajms o Dodiku: Zna da igra košarku i distanciran je od Kormakove

Njujork - "Njujork tajms" posvetio je jedan obiman članak predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, za kojeg kaže da želi da dokaže dvije stvari – da je predsjednik države sa međunarodno priznatim granicama i da još uvijek, u 58. godini, zna da igra košarku kao profesionalac.

Portal navodi da je Dodik u Pravu kada je u pitanju košarka, što je uspio i da dokaže.

"Redovno igra košarku, iako se nikada nije profesionalno bavio ovim sportom van granica bivše Jugoslavije. On je prošle godine pokazao da je vješt s loptom kada je prošle godine u Sankt Peterburgu igrao u timu veterana zajedno sa NBA zvijezdom Andrejem Kirilenkom", navodi njujorški portal.

Dalje se navodi da Dodik nije u pravu kada je riječ o RS, jer ona "nije država već autonoman entitet u Bosni i Hercegovini".

Portal takođe navodi da su predsjednik Srpske i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak poprilično distancirani, i dodaje da je sam Dodik nekoliko puta rekao da mu to odgovara.

"Iskreno, život mi je mnogo bolji sada kada mi ne dolazi i ne naređuje šta da radim", citirao je "NYT" Dodika kada je govorio o Kormakovoj.

Između ostalog, "Njujork tajms" navodi i Dodikove izjave o terorizmu u kojima on govori da nisu svi muslimani teroristi, te da pet Bošnjaka obavlja funkcije ministara u Vladi republike Srpske.

Potom se dodaje da je predsjednik Srpske nekoliko puta naglašavao da su zapadni lideri ti koji su u BiH ugradili ideju multikulturalnosti i da kao takva mora biti sačuvana bez obzira na cijenu.

"Mogu me optuživati da sam loš čovjek. Ja sam političar i radim u interesu naroda koji ovdje živi, a narod više ne želi da živi ovdje", navodi "NYT" riječi Dodika iz jednog intervjua.

Njujorši portal na kraju piše o Dodikovoj biografiji i navodi da trenutno računa na predsjednika Rusije Vladimira Putina kao jednog od najbližih saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana