Ништа од укидања акцизе од 18 фенинга

nezavisne.com
Ништа од укидања акцизе од 18 фенинга

Сарајево - Приједлог који је СДС упутио у хитну процедуру, а којим би се ван снаге ставиле одредбе Закона о акцизама, због чега је 1. фебруара гориво поскупјело 18 фенинга по литру, неће данас добити подршку на сједници Представничког дома БиХ.

Подсјећамо да је 18 фенинга предвиђено за градњу аутопутева и путева. Од поменутог датума до половине прошле седмице гориво је поскупјело још неколико пута, па је тако од 1. фебруара до средине прошле седмице цијена нарасла 40 фенинга по литру. Због енормног раста цијена горива возачи у БиХ су неколико дана блокирали саобраћајнице, да би у прошли петак она напокон пала, и то у Републици Српској пет, а у Федерацији БиХ између пет и 10 фенинга.

Како сазнају “Независне”, СББ, од чија четири гласа зависи пролазак приједлога и рушење Закона о акцизама, неће дати подршку СДС-овом приједлогу. Саговорник “Независних” близак СББ-у каже да 90 посто да та странка неће дати подршку, јер то виде као предизборни трик СДС-а.

Мирсад Ђонлагић, шеф Клуба посланика СББ-а у Представничком дому БиХ, каже за “Независне” да коначан став ова странка још није заузела, али да је све ово што се дешава око акциза неозбиљно. Чини се да ће СББ бити тај који ће преломити, а и бивши чланови СДС-а Борислав Бојић, Ђорђо Крчмар и Јован Вуковљак, који су у међувремену прешли у редове ДНС-а, неће подржати приједлог дојучерашњих страначких колега.

СДС има 18 гласова

Засад СДС има 18 руку. Против укидања акциза су СДА, ХДЗ БиХ, СНСД, ДНС и по свему судећи и СББ, што значи да су у овом тренутку 24 руке против.

Младен Босић (СДС), предсједавајући Представничког дома БиХ, рекао је јуче након сједнице проширеног колегија да је у дневни ред уврштен приједлог СДС-а те да ће се посланици на данашњој сједници о овоме расправљати по хитној процедури.

“Видјећемо на сједници ко подржава, а ко не подржава укидање акциза”, казао је Босић. Упитан да каже да ли је извјесна већина за подршку приједлогу, каже да се чини да је акцизна коалиција и даље чврста у намјери да спроведе оно што је наумила.

Амир Фазлић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому, рекао је јуче “Независним” да ова странка неће подржати приједлог СДС-а.

“Нећемо подржати предизборни приједлог СДС-а. У свему овоме највише зарађују дистрибутери, који су увели марже у износу од једну КМ, а било би логично да не буде виша од 60 фенинга по литру”, рекао је Фазлић.

Многи нису видјели приједлог

Јасмин Емрић, посланик А-СДА, казао је да није још видио приједлог, али да неће мијењати свој негативан став о увођењу акциза на гориво, те да ће подржати сваки приједлог који је против акциза.

За приједлог СДС-а гласаће и некадашњи посланик СДА Сафер Демировић, који је у децембру подржао усвајање Закона о акцизама у БиХ. Како каже, мишљење је промијенио јер се показало како нису тачне тврдње да неће доћи до драстичног повећања цијена горива.

Сташа Кошарац, шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому БиХ, казао је да су СНСД и ДНС прегласани на проширеном колегију.

“Сматрам да је ово предизборни акт СДС-а, који покушава да се додвори бирачима. Ријеч је о политикантства и покушају да се прави атмосфера да нешто као раде за грађане БиХ, односно грађане РС, а јавност у РС зна да не постоји ниједна њихова одлука у протекле четири године која је била у интересу грађана РС”, казао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана