Ništa od koalicije SDA i SBB-a

ATV
Ništa od koalicije SDA i SBB-a

Nakon brojnih optužbi, međusobnih uvreda i teških riječi, lideri SDA i SBB-a ponovo su sastančili i nagovijestili mogućnost saradnje.

Nismo dogovorili koaliciju, ali smo o tome razgovarali, poručio je Fahrudin Radončić čija je partija korak bliže ulasku u vlast, i to na svim nivoima. Radončić je uvjeren da sujete treba ostaviti po strani zbog, kako kaže, nacionalnih interesa. 

“Imate situaciju na državnom nivou da će SNSD i SDS zajednički ući u Savjet ministra, da dva HDZ-a ulaze u Savjet ministara, i ja mislim da u pozitivnom smislu, takvim trendovima treba parirati na način da se sva odgovornost na državnom niovu ne prebacuje na jednu stranku, nego da se napravi jedan, bošnjački blok”, kaže Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Nakon što mu je BH. blok okrenuo leđa, Bakir Izetbegović ostao je  usamljen i nije imao drugu mogućnost nego da se javi Radončiću, iako su se odnosi dvojice lidera, uglavnom, zasnivali na niskim udarcima i žestokim prepucavanjima. Sve je to ponovo zaboravljeno, a nakon današnjih pregovora sa SBB-om, Izetbegović je uvjeren da se bliži rasplet formiranja vlasti na nivou BiH. 

“U prošlom mandatu, dakle 2014., to je završeno 31. marta. Nadam se da će ovoga puta biti završeno prije toga. Kompletno? Da”, poručuje Bakir Izetbegović, lider SDA.

Problem lidera SDA je u tome što mijenja mišljenje i jedno danas radi, a sutradan drugačije, poručuje lider SNSD-a i podsjeća da, što se tiče nastupa iz Republike Srpske na nivou zajedničkih institucija, nema nikavih problema i sve je već jasno. Vjeruje da je moguće formirati vlast, ali dosadašnji pokušaji nisu dali rezultate. 

“U ovom trenutku ostaje otvoreno pitanje formiranja vlasti na zajedničkom niovu. Pokušaj koji smo imali prije nekoliko dana nije se pomakao dalje od početka, što kažu, u pačijoj školi, ali u svakom slučaju ja vjerujem da je moguće. Ne želim da se shvati da ja nešto insitram, ali ovo je najviše na štetu BiH, neformiranje vlasti. Bili smo u Briselu i tamo je rečeno da ničim nije uslovljeno formiranje vlasti i da je to potrebno učiniti. Ni NATO putem, ni Upitnikom, niti bilo čim, i da je potrebno što je moguće prije formirati vlast”, ističe Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Razgovori o formiranju Savjeta ministara biće nastavljeni i narednih nekoliko dana. SDA već sutra nastavlja pregovore sa strankama okupljenim oko SBB-a. Završen je i izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH, pa samo Savjet ministra ostaje u tehničkom mandatu. Izetbegović je i danas o formiranju Savjeta ministara govorio u svjetlu puta  BiH ka NATO, ali predsjedavajući Predsjedništva je podvukao da o tome nema saglasnosti i da to ne može biti uslov za fromiranje novog saziva Savjeta ministara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana