Никшић: Стално се инпутира да сам се договорио са Додиком

N1
Никшић: Стално се инпутира да сам се договорио са Додиком

Сарајево - Нермин Никшић, лидер СДП-а након сједнице Предсједништва странке изјавио је да ће проевропски блок изаћи са сетом принципа које би кандидат за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске требао да прихвати уколико жели да добије подршку овог блока којег предводи СДП.

"Имаћемо принципе које ћемо понудити онима који желе бити кандидати. У овом тренутку, кандидатуру је објавио Додик и најављује се Иванић. Изволите, ко прихвата принципе, јер нам се стално инпутира да сам се ја договорио са Додиком, да му помогнемо. Може да прихвати један - може да не прихвати ниједан, али да видимо да ли требамо икоме бјанко дати подршку", изјавио је Никшић.

Он је потцртао да је први и основни принцип "неприкосновено, јединствена држава БиХ".

"Не истичемо никога, идемо прво на принципе. Како ће се они опредијелити - онда ћемо заједно сјести", изјавио је Никшић.

Никшић је оцијенио да проевропски блок може да има оба члана Предсједништва БиХ из Федерације Босне и Херцерговине.

"Треба да освојимо што више гласова на тај начин и да покажемо разлику. Можемо понудити алтернативу онима који не излазе на изборе. Нећу прихватити зицер, да се бавимо прагматичном политиком - да би неко дошао на функцију", рекао је Никшић.

Проевропски блок на чијем је челу СДП окупља десетак политичких партија, а Никшић је казао да је то радни назив - те да ће званично име добити ускоро.

Он је казао да блок треба имати кандидате за сва три члана Предсједништва БиХ, а упркос томе - постоје неки чланови који износе супротне ставове.

"СДП је најјача партија у том блоку, али нам не пада на памет да намећемо правило да буде како ми хоћемо. На том фону смо одлучили да конструишемо принципе, да утврдимо шта је минимум који тражимо од кандидата за члана Предсједништва из РС и онај ко буде спреман да прихвати те принципе, може очекивати подршку", нагласио је Никшић.

Коментаришућу кандидатуру Жељке Комшића (ДФ) за члана Предсједништва из БиХ из реда хрватског народа - предсједник СДП-а је изјавио да им се "стално подмеће кукавичије јаје".

"СДП добио нож у леђа од Комшића и обратно. Објавио је кандидатуру за члана Предсједништва БиХ, он је легитиман представник. СДП неће имати кандидата за члана Предсједиштва из реда хрватског народа", потврдио је.

Никшић је потврдио да ће СДП сутра, 22. фебруара учествовати на састанку представника политичких партија са Ларсом-Гунаром Вигемарком око изборног закона, иако су раније изашли из преговора.

"Отићи ћемо и видјети да ли се ишта промијенило. Да ли постоји ишта што указује на то да представници међународне заједнице желе да нађу рјешење".

Драшко Аћимовић, потпредсједник СДП-а је казао да је 15 партија, НВО организација и истакнутих појединаца заинтересовано за проевропски блок, и да је актуелна позитивна динамика.

Очекују 40 до 45 хиљада гласача у РС истичући да не жели да буду сметња, него конструктивни и позитивни.

"28. имамо сједницу Главног одбора да утврдимо принципе, па ћемо изаћи са резултатима. ДФ, Наша странка, двије хрватске странке, четири мање странке из РС - стабилан блок који у нормалним околностима би био блок центра. У РС се позиционирамо као цнетар - зато излазимо са платформама", изјавио је Аћимовић.

Циљ је добити и два потпредсједника у РС - и тиме би проевропски блок направио позитиван помак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана