Никола Шпирић за Глас Српске: Активиран план урушавања Српске

Жељка Домазет
Никола Шпирић за Глас Српске: Активиран план урушавања Српске

Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ и потпредсједник СНСД-а, тврди да постоји добро осмишљен план урушавања Републике Српске и да неформирање власти на нивоу БиХ погодује таквим претензијама диригованим из бошњачких кругова.

Шпирић у интервју за “Глас Српске” каже да СДА не жели да постигне договор о формирању власти јер има максималну моћ у техничком мандату, а изгубиће је чим буде формиран нови Савјет министара.

- Они не желе да СНСД буде дио власти на нивоу БиХ - каже Шпирић.

ГЛАС: Како оцјењујете тренутно стање у БиХ и РС?     

ШПИРИЋ: Како оцијенити стање у БиХ кад су све реформе стале и пола године чекамо договор о формирању власти, иако је јасно ко су изборни побједници. И овог пута, као и када сам био предсједавајући Савјета министара у техничком мандату 2011. године, чека се поравнање рачуна у ФБиХ, гдје још нема федералне владе, а у неким кантонима још није формирана власт. Иако из сарајевских кругова покушавају одговорност за овакво стање пребацити на Српску, свакоме је кристално јасно да главни кочничари станују у ФБиХ, тачније у бошњачкој компоненти. Постоји добро осмишљен план урушавања Српске и да ова полуанархија на нивоу БиХ погодује таквим претензијама. На све начине нападају институције Српске, од апелација Уставном суду БиХ, који по инерцији одлучује против РС, до одсуства сваког вида сарадње са легалним представницима РС. На истом фону су неки вјерски поглавари, поједине невладине организације, а у десну страну отишле су скоро све лијево оријентисане партије у ФБиХ. Обавјештајни сектор у БиХ је без икакве законом прописане контроле и ствара се могућност да друге обавјештајне службе креирају процесе у БиХ и региону.  Такве девијације нису случајне.

ГЛАС: Ко стоји иза таквог плана и колико је формирање Савјета министара значајно да буду спријечене и такве активности?

ШПИРИЋ: Као што видите, кључ је у рукама СДА, одакле након сваког договора дижу степеницу више како не бисмо постигли рјешење. СДА сада има свог предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату, а истовремено је он и члан колегијума Представничког дома, њихов лидер је у колегију Дома народа, имају члана Предсједништва из реда Бошњака, имају министре у Савјету министара, премијера ФБиХ и министре. Када буду спроведени изборни резултати, они то неће имати јер им то и не припада. Они имају максималну моћ сада и имаће је док траје технички мандат јер је неким правним чудом могуће истовремено обављати дужност и у извршној и у законодавној власти. Успостављање власти на нивоу БиХ у складу с изборним резултатима значи улазак у законито дјеловање и избјегавање анархије, која је могућа уколико власт не буде успостављена.

ГЛАС: Били сте актер страначких састанака, колико су они уродили плодом? 

ШПИРИЋ: Превелики захтјеви и нова условљавања нису пут за договор. СНСД је у цијелу причу ушао врло прагматично: Устав, закони, изборни резултати и поштена расподјела власти или, боље речено, састављање власти. Прихватили смо документ који предвиђа наше програмско дјеловање у наредном мандату. Не видим шта треба више од тога. Ово је спреман да подржи ХДЗ БиХ, али очигледно је да СДА, и када нађе партнера, захтијева нешто што се баш не може сматрати ни уставним ни фер активностима. Имам осјећај да једно причају, а друго раде и да је императив њихове политике у преговорима да спријече учешће СНСД-а у власти на нивоу институција БиХ.                                             

ГЛАС: Шта је оно што највише замјерате српским члановима Савјета министара у техничком мандату, које сте често критиковали?

ШПИРИЋ: Вјерујем да немамо толико простора да бих набројао све што сам им замјерио. Основна замјерка је што су имали поданички приступ, што су им институције РС биле монета за поткусуривање у Сарајеву, што су им лични и страначки интереси били важнији од интереса Републике. Нису били одлучни ни толико да стану иза Срба у институцијама БиХ када је требало славити Дан Републике, али су стајали иза леђа Денису Звиздићу као декор за његове одлуке од лажног механизма координације до нарушеног националног баланса на руководећим позицијама. Како су радили, тако су и завршили. Народ све види и зна.

ГЛАС: Упозоравали сте на мигрантску кризу и повратак ИСИЛ-оваца, мислите ли да се БиХ може изборити с тим проблемом?

ШПИРИЋ: Од почетка мигрантске кризе у региону упозоравао сам на проблем који може настати, постављао посланичка питања, тражио посебну сједницу, али никада није припремљен материјал да та сједница буде одржана. Ово је озбиљан проблем и за озбиљне државе и, осим безбједносне, има и хуманитарну димензију. Све ово надмашује могућности Савјета министара у техничком мандату, а ситуација с мигрантима може бити само гора и зато је неопходно формирати власт. Томе требају озбиљан приступ, озбиљне мјере, координисане активности и финансијска подршка. БиХ од свега тога сада нема ништа и биће то важан задатак за нову власт. Повратници са страних ратишта су без надзора, тешко да ико води евиденцију о њима, иако нам стране службе уредно најављују њихово изручење. Гдје су? Куд се крећу? Да ли ће се они интегрисати у ово друштво или ће бити обратно - да се друштво прилагођава њима? Све су то теме које су релативизоване посљедњих година и није било подршке да се о њима расправља, а камоли да се дјелује. Надам се да нам неки тешки инциденти неће бити повод да се вратимо овим причама.

Дрвар српски град

 

ГЛАС: Како коментаришете изјаву Жељка Комшића да Дрвар није српски град?

ШПИРИЋ: Након ове изјаве питао сам своје Дрварчане шта мисле о томе,  а они су ме питали - Ко је Жељко Комшић? Кажу ми - Мали је он да би мјерио наше српство и поручују - Дрвар је био, јесте и остаће српски град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана