Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH: Bošnjački nacionalisti se uzalud trude da nas zaplaše

Željka Domazet
Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH: Bošnjački nacionalisti se uzalud trude da nas zaplaše

Spremni smo i na drugačija promišljanja, ali nećemo prihvatiti stanje u kojem nam drugi mogu izabrati predstavnike, kaže šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović.

GLAS: Prijedlog hrvatskih stranaka za izmjene Izbornog zakona BiH naišao je na osude bošnjačkih zvaničnika i prije nego što je došao u Predstavnički dom Parlamenta BiH. Kako to komentarišete?

LOVRINOVIĆ: Razočaran sam i žalostan, ali mi je drago da su konačno skinute maske. Političku ravnopravnost Hrvatima, u državi u kojoj su po Ustavu konstitutivni narod, negiraju politički predstavnici bošnjačkog naroda. To je stanje o kojem smo govorili od 2000. godine. Očigledno je da su i neki predstavnici takozvane međunarodne zajednice učestvovali u našem razvlašćivanju, samo nam nije do kraja jasno zarad čega. Stalno smo nudili i pozivali drugu stranu da predlože rješenja i da ih vidimo. Nažalost, od toga nije bilo ništa. Očita je bila namjera da naš prijedlog bude sklonjen iz procedure. Silne i teške riječi su padale, a sve se svelo na to da se ne želi dopustiti ravnopravnost i pravo hrvatskom narodu da bira svoje predstavnike u tijela koja ga predstavljaju. Sve što smo čuli od kritičara su bile samo nebulozne opservacije o dodatnim podjelama i diskriminaciji, a zapravo se radi o dominaciji i majorizaciji malobrojnijih i to se želi zadržati, pa ako hoćete i još čvršće dograditi.

GLAS: U proceduri je i prijedlog SDA za izmjene Izbornog zakona. Kakvu će sudbinu on doživjeti?

LOVRINOVIĆ: Prijedlog SDA je suprotan odluci Ustavnog suda BiH o apelaciji Bože Ljubića. Ustavni sud je, koristeći se i preporukama Venecijanske komisije, jasno rekao je Dom naroda Parlamenta FBiH dom koji predstavlja narode, a ne kantone i da je jasna namjera njegovog uspostavljanja. Kantoni su samo mehanizam za sprovođenje procedure, što takođe ne mora biti. SDA svoj prijedlog temelji na odredbama Ustava FBiH, što nije izvodljivo. Odluku je donio Ustavni sud BiH. Jasna je njihova namjera da se zadrži dosadašnji model raspodjele mandata za Dom naroda, što nama apsolutno nije prihvatljivo, jer čemu onda apelacija i odluka Ustavnog suda. Osim toga, rješenje za Mostar ćemo prihvatiti samo ako to bude omogućeno i drugim sličnim sredinama, na primjer Travniku.

GLAS: Može li desiti da BiH do narednih izbora ne sprovede odluku Ustavnog suda o apelaciji Bože Ljubića i šta bi to značilo?

LOVRINOVIĆ: Može se dogoditi da odluka Ustavnog suda ne bude sprovedena, ali ne bih volio ni pomisliti šta bi se onda događalo. Očekujemo razumijevanje, posebno političara iz bošnjačkog naroda. Očekujemo konstruktivniji pristup predstavnika međunarodne zajednice, pri čemu ne dolazi u obzir njihova direktna intervencija. Mi smo spremni i na drugačija promišljanja, ali nećemo više prihvatiti stanje u kojem nam drugi mogu izabrati predstavnike, prije svega u domovima naroda i Predsjedništvu BiH. Ako toga nema, onda ne vrijede mirovni sporazumi i nadam se da smo toga svi svjesni. Uzalud se bošnjački nacionalisti svih boja trude da nas zaplaše, od toga nema ništa. Politička ravnopravnost nema alternativu, ni ovaj niti bilo koji drugi put.

GLAS: Kako biste ocijenili dosadašnji rad Parlamenta i Savjeta ministara BiH?

LOVRINOVIĆ: Rad Parlamenta loše, a Savjet ministara nikako jer mu takozvana parlamentarna većina uopšte nije stvorila uslove za rad. To je tako jer je parlamentarna većina formirana samo da nekih ne bude, a neke je morala prihvatiti i to je dalo rezultat kakav jeste. Prije svih odgovornost je na SDA, Savezu za promjene i DF-u. Kako je krenulo, tako je i završilo.

GLAS: Kako riješiti probleme u odnosima o kojima govorite?

LOVRINOVIĆ: Očito je došlo vrijeme raspleta. Vrijeme je da se određene pojave nazovu pravim imenom jer to utiče na sveukupne odnose. Dobro je samo dok je nekima dobro. Čim postavite suštinska pitanja, izaspu se političke ospice. Očito je da dogovoreno u Vašingtonu i Dejtonu nije trebalo nikada dirati bez konsenzusa, kao što je i predviđeno. Odnosi se mogu popraviti samo ako koliko-toliko bude sanirana šteta koju su izazvale intervencije visokog predstavnika. Naravno, sve vrijeme govorim o političkim odnosima, znam da tako nije u realom životu i radostan sam što je tako. Relaksiranje političkih odnosa toliko je potrebno ovog trenutka i ništa drugo pozitivnije ne može uticati na stanje u društvu.

Nada u razum

GLAS: Kakav rasplet situacije očekujete u ovoj godini, s obzirom na to da nas čekaju opšti izbori?

LOVRINOVIĆ: Očekujem da će biti otvoreni mnogi politički problemi, a neki i riješeni. Ako bi bilo riješeno pitanje izmjena Izbornog zakona i obezbijeđen legitiman izbor predstavnika konstitutivnih naroda i ostalih, to bi bila najbolja injekcija i doseg donošenja takvih pozitivnih odluka ovog trenutka se ne može percipirati. Zar je rizik pokušati stvoriti dobre političke odnose i uvažiti zahtjeve malobrojnijih? Nadam se da će biti razuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana