Niko nema pravo da se miješa u rad pravosuđa

Željka Domazet
Niko nema pravo da se miješa u rad pravosuđa

Sarajevo - Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Ružica Jukić zatražila je od članova Predsjedništva BiH da hitno reaguju i obavijeste Ujedinjene nacije i Evropsku uniju o uplitanju visokog predstavnika, šefa Misije OEBS-a u BiH, te pojedinih ambasadora u rad pravosudnih institucija BiH.

Jukićeva je u pismu koje je juče uputila članovima Predsjedništva BiH navela da su Valentin Incko, Brus Berton, te ambasadori SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije “u našoj zemlji svojim izjavama direktno narušili nezavisnost sudskog sistema, te da su time izašli iz okvira nadležnosti koje imaju za vrijeme obavljanja dužnosti u BiH”.

Ona je navela da su se prozivanjem Prvostepene disciplinske komisije pri VSTS-u BiH, te traženjem od Drugostepene komisije da donese drugačiju odluku umiješali u rad pravosudne institucije “i to na najgrublji način, koristeći moć koju imaju u suverenoj zemlji”.

- Niko nema pravo, a pogotovo ne strane ambasade, da se upliće u rad pravosudnih institucija vršeći pritisak kakva će odluka biti donesena u sudskom postupku ili tužilačkoj istrazi, odnosno kakva će biti disciplinska ili odluka Savjeta koja se odnosi na imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija - rekla je Jukićeva i dodala da o njenoj izjavi postoje svjedočanstva učesnika, čak i tonski zabilježena.

Ona u pismu pita da li su donacije pravosudnom sistemu ove zemlje opravdanje da se ambasadori stranih zemalja mogu miješati u donošenje sudskih, tužilačkih, disciplinskih i odluka o imenovanju u pravosudnom sistemu BiH. Jukićeva je upitala i da li bi ministar bezbjednosti u njihovim zemljama mogao da organizuje proteste tražeći rušenje trećeg stuba vlasti, a pri tome da bude opterećen tužilačkim istragama koje se vode protiv njega. Pita da li bi u njihovim državama neko poput Nermina Aleševića već bio uhapšen jer je pokušao da korumpira visokopozicioniranog pravosudnog nosioca funkcije i jer je neovlašćeno i protivzakonito snimao i držao takav snimak nekoliko mjeseci kod sebe.

- Izjave navedenih osoba su dovele do toga da nijedan građanin ove zemlje više ne vjeruje nijednom sudiji niti tužiocu, a to znači anarhiju i slom pravosudnog sistema - upozorila je Jukićeva u pismu i pozvala članove Predsjedništva BiH da hitno reaguju i obavijeste EU i UN o skandaloznom ponašanju i miješanju u donošenje odluka nosioca pravosudnog sistema.

Reagujući na pismo Jukićeve, Dragan Mektić ga je ocijenio “glupim”, tvrdeći da se na takav način ne može komunicirati ni sa domaćom ni sa međunarodnom javnosti.

- U pismu je okrivila čitavu međunarodnu zajednicu u BiH i ambasadore. Ona u svima vidi problem osim u njima, ali sva domaća javnost i mediji, te izvještaji Evropske komisije ukazuju da je problem nefunkcionisanje pravosudnog sistema u BiH - rekao je Mektić.

Istrage

 

Dragan Mektić je dodao da su pravosudne institucije, motivisane njegovim kritičkim odnosom prema njima, fabrikovale istrage protiv njega kako bi ga ućutkale i natjerale da promijeni svoj odnos. Istakao je da je riječ o neprimjerenom ponašanju i “čitanju lekcija međunarodnoj zajednici” koja je, tvrdi Mektić, investirala ogroman novac u reformu pravosuđa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana