Niko ne zna šta donosi proljeće

Vedrana Kulaga
Niko ne zna šta donosi proljeće

Sarajevo - Na teritoriju BiH lani je ušlo više od 25.000 migranata, a iako je njihov priliv smanjen u protekla dva mjeseca, postoji bojazan da bi se situacija ponovo mogla zakomplikovati s proljeća.

Služba za poslove sa strancima BiH sačinila je prvu verziju izvještaja o radu u 2018. godini u kojem su sumirani podaci o broju migranata koji su evidentirani na ovom području, obavljenim kontrolama i provjerama te o bezbjednosno interesantnim licima koja su uočena od januara do kraja decembra.

BiH je, za većinu pristiglih migranata iz visoko rizičnih zemalja, bila samo tranzitno područje na putu ka krajnjem cilju, odnosno EU, ali je dobar dio njih ostao na području Unsko-sanskog kantona u prihvatilištima koja su opremljena za njihov smještaj. 

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je da su lani, uprkos poteškoćama i nedostatku kapaciteta, dobro odradili svoj dio posla u situaciji kada je migrantski talas bio na vrhuncu. Posebno je podvukao da se ništa nije otelo kontroli sa aspekta bezbjednosti. 

- Pod kontrolom smo držali bezbjednosni faktor sa ostalim agencijama u BiH, ali i drugim čije smo baze podataka mogli da koristimo. Te baze podataka su imale efekta u sigurno petnaestak slučajeva prošle godine gdje smo izdvojili lica koja su bezbjednosno interesantna i stavili ih pod kontrolu - rekao je Ujić i podsjetio da je migrantska kriza bila na više lokacija i dijelova granice.

Ujić ističe da su hladno vrijeme i generalno loši vremenski uslovi ključni razlog zbog kojeg posljednja dva mjeseca nema većeg priliva novih migranata.

- Kako idu ljepši dani, a i prema operativnim podacima koje imamo, kriza će se nastaviti. U kojem obimu, to niko ne zna, a sve zavisi od otvorenosti granice prema zemljama EU. Više od 25.000 ljudi je prošlo kroz BiH, a do sada se pokazalo da našu zemlju koriste kao tranzitno područje i da im to nije cilj. Cilj je EU i dok god je propusna granica sa Hrvatskom i dok god se prolazi, BiH će koristiti kao tranzitno područje - rekao je Ujić i dodao da sada niko ne može precizirati šta nas očekuje na proljeće.

Govoreći o najavama da će neka od djece migranata, koja se nalaze u BiH, uskoro krenuti u škole, Ujić je naglasio da na nivou BiH nema nijedne odluke kojom je to definisano niti odobreno.

- Socijalizacija uopšte nije planirana - zaključio je Ujić.

Prema preliminarnim podacima, iz izvještaja o radu Službe za poslove sa strancima u 2018. godini vidljivo je da su njihovi službenici, između ostalog, preduzimajući preventivne aktivnosti zbog uočenih pokušaja neregularnih migracija i s ciljem zaštite bezbjednosnog sistema odbili 70 zahtjeva za ovjeru pozivnog pisma za strane državljane koji dolaze iz migraciono visokorizičnih zemalja.

U evidencijama ove službe upisano je i nekoliko operativnih akcija, a kada je u pitanju rješavanje statusnih pitanja stranih državljana procijenjenih kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost BiH, zaprimljena je informacija za 151 bezbjednosno interesantnog stranog državljanina.

Nezainteresovanost EU

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je da ne vidi nijednu ozbiljnu aktivnost EU s ciljem zatvaranja migrantske rute preko zapadnog Balkana. EU je, kaže, samo ponudila pomoć za humanitarno zbrinjavanje migranata tokom tranzita.

- Rješenje treba tražiti na izvorištu problema i tu zaustaviti migracije, a to su spoljne granice EU u Grčkoj i Bugarskoj - rekao je juče Mektić tokom sastanka sa predstavnicima državnog tužilaštva Holandije i policije sa kojima je razgovarao o jačanju saradnje u oblasti migracija, posebno u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana