Нико не зна шта доноси прољеће

Ведрана Кулага
Нико не зна шта доноси прољеће

Сарајево - На територију БиХ лани је ушло више од 25.000 миграната, а иако је њихов прилив смањен у протекла два мјесеца, постоји бојазан да би се ситуација поново могла закомпликовати с прољећа.

Служба за послове са странцима БиХ сачинила је прву верзију извјештаја о раду у 2018. години у којем су сумирани подаци о броју миграната који су евидентирани на овом подручју, обављеним контролама и провјерама те о безбједносно интересантним лицима која су уочена од јануара до краја децембра.

БиХ је, за већину пристиглих миграната из високо ризичних земаља, била само транзитно подручје на путу ка крајњем циљу, односно ЕУ, али је добар дио њих остао на подручју Унско-санског кантона у прихватилиштима која су опремљена за њихов смјештај. 

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић изјавио је да су лани, упркос потешкоћама и недостатку капацитета, добро одрадили свој дио посла у ситуацији када је мигрантски талас био на врхунцу. Посебно је подвукао да се ништа није отело контроли са аспекта безбједности. 

- Под контролом смо држали безбједносни фактор са осталим агенцијама у БиХ, али и другим чије смо базе података могли да користимо. Те базе података су имале ефекта у сигурно петнаестак случајева прошле године гдје смо издвојили лица која су безбједносно интересантна и ставили их под контролу - рекао је Ујић и подсјетио да је мигрантска криза била на више локација и дијелова границе.

Ујић истиче да су хладно вријеме и генерално лоши временски услови кључни разлог због којег посљедња два мјесеца нема већег прилива нових миграната.

- Како иду љепши дани, а и према оперативним подацима које имамо, криза ће се наставити. У којем обиму, то нико не зна, а све зависи од отворености границе према земљама ЕУ. Више од 25.000 људи је прошло кроз БиХ, а до сада се показало да нашу земљу користе као транзитно подручје и да им то није циљ. Циљ је ЕУ и док год је пропусна граница са Хрватском и док год се пролази, БиХ ће користити као транзитно подручје - рекао је Ујић и додао да сада нико не може прецизирати шта нас очекује на прољеће.

Говорећи о најавама да ће нека од дјеце миграната, која се налазе у БиХ, ускоро кренути у школе, Ујић је нагласио да на нивоу БиХ нема ниједне одлуке којом је то дефинисано нити одобрено.

- Социјализација уопште није планирана - закључио је Ујић.

Према прелиминарним подацима, из извјештаја о раду Службе за послове са странцима у 2018. години видљиво је да су њихови службеници, између осталог, предузимајући превентивне активности због уочених покушаја нерегуларних миграција и с циљем заштите безбједносног система одбили 70 захтјева за овјеру позивног писма за стране држављане који долазе из миграционо високоризичних земаља.

У евиденцијама ове службе уписано је и неколико оперативних акција, а када је у питању рјешавање статусних питања страних држављана процијењених као пријетња по националну безбједност БиХ, запримљена је информација за 151 безбједносно интересантног страног држављанина.

Незаинтересованост ЕУ

Министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић изјавио је да не види ниједну озбиљну активност ЕУ с циљем затварања мигрантске руте преко западног Балкана. ЕУ је, каже, само понудила помоћ за хуманитарно збрињавање миграната током транзита.

- Рјешење треба тражити на изворишту проблема и ту зауставити миграције, а то су спољне границе ЕУ у Грчкој и Бугарској - рекао је јуче Мектић током састанка са представницима државног тужилаштва Холандије и полиције са којима је разговарао о јачању сарадње у области миграција, посебно у борби против трговине људима и кријумчарења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана