Ниједан радник ЖРС неће завршити на улици

Вељко Зељковић
Ниједан радник ЖРС неће завршити на улици

Бањалука - У “Електропривреди РС”, “Шумама РС” и “Жељезницама РС”, у којима је запослено нешто више 16.700 радника, током ове и наредних неколико година доћи ће до озбиљних резова и смањења броја запослених, али како тврде у овим јавним предузећима, ниједан радник неће завршити на улици.

У ЖРС, који се годинама уназад мучи да рентабилно послује, тренутно је запослено 2.482 радника, а према плану реструктурисања радне снаге који се финансира из кредита Свјетске банке, ово предузеће има обавезу да до 2020. године смањи овај број на око 2.000. Током прошле године број запослених је смањен за 500, а према утврђеном плану, планирано је смањење за још 500 и то у наредне двије године. 

Према ријечима предсједника Владе Српске Радована Вишковића сви радници који су до сада напустили ово предузеће су на неки начин збринути, јер су добили отпремнине или су пензионисани.

- Наставићемо са започетим процесом, а све како би ЖРС довели у ситуацију да буде профитабилан. Ако је оптималан број запослених 2.000, онда је наш посао да их доведемо у ту ситуацију - рекао је Вишковић за “Глас Српске” истичући како током овог процеса нико неће бити избачен на улицу, а ни егзистенцијално угрожен.

Из ЖРС су навели како је до сада 107 радника добровољно напустило ово предузеће. Сви су добили одговарајуће отпремнине, а њихов износ зависио је од појединачних примања.

Када су у питању “Шуме РС”, у којима је запослено више од 4.700 радника, процјењује се да вишак, ако се мјери према европском стандарду о броју радника у односу на одсјечену дрвну масу, представља чак 2.500 радника.

Помоћник министра за шумарство и ловство Горан Зубић каже да ниједан радник који буде сврстан у категорију “вишка” неће добити отказ већ бити распоређен у нове радне јединице које су планиране да се оснују у оквиру шумских газдинстава.  

- Током ове године планирано је усвајање правилника о систематизацији и организацији радних мјеста. Овим документом је предвиђено да се идентификује број радника који је изнад оптималног, те да се у шумским газдинствима формирају радне јединице у које би ти радници били распоређени - објаснио је Зубић.

Да су оптерећени прекобројном радном снагом потврдио је и вршилац дужности директора “Електропривреде РС” Лука Петровић. Како је рекао, није тајна да холдинг у коме ради 9.500 људи има вишка радника.

- Међутим, квалитетног и стручног кадра недостаје. С обзиром на то да нисмо у ситуацији да запошљавамо нове раднике један од првих потеза нове управе била је забрана даљег запошљавања у систему. Планирамо да извршимо преквалификације, доквалификације и максимално искористимо постојећи кадар - рекао је Петровић.

“Поште РС”

У “Поштама Српске” које тренутно запошљавају 2.384 радника не планирају да отпуштају раднике. Како су нагласили, имајући у виду да је обим извршених услуга у сталном порасту, те да више од 40 одсто од укупног броја запослених има изнад 50 година старости, предузеће ће у наредном периоду, а у складу са потребама процеса рада, запошљавати млади стручни кадар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана