Ni neznanje jezika nije smetnja ambasadorima

Svjetlana Tadić
Ni neznanje jezika nije smetnja ambasadorima

BANjALUKA - Kompetentnost ambasadora Bosne i Hercegovine je više nego sporna, većina njih ne zna nijedan strani jezik, prije imenovanja nisu se bavili diplomatijom, nisu prošli pripreme za ta mjesta, a nerijetko glavni aduti za imenovanje su stranačke, ali i rodbinske veze.

Niko u BiH se ne bavi pitanjem koliko su ambasadori kompetentni i koliko imaju potrebne kvalifikacije da obavljaju taj posao.

Poznato je da je prije godinu u Australiju na mjesto ambasadora trebalo da ode savjetnik Harisa Silajdžića Damir Arnaut. Kada je Arnaut dobio agreman trebalo je da se javi u Ministarstvo inostranih poslova i prođe pripreme, ali on ni to nije učinio, nego i dalje sjedi u Silajdžićevom kabinetu. Arnaut još nije prošao ni interne procedure MIP-a. 

Ambasador BiH u Beču Haris Hrle imenovan je za ambasadora prije dvije godine i to po principu spajanja porodice. Hrletova supruga radi u Beču u Misiji UN, a pored toga on je zet Bisere Turković, koja je bila ambasador u SAD.

Ni ambasador BiH u Bugarskoj Sifet Podžić nema potrebna iskustva i znanje. On je bio oficir, a kada je postao ambasador prvi put u životu sreo se sa diplomatijom. 

Ambasador u Češkoj je Nedeljko Bilić, koji ima diplomu menadžera i takođe nije imao nijedan susret sa diplomatijom do imenovanja.

Ambasador BiH u Crnoj Gori je Branimir Jukić, koji je po stranačkoj liniji SDP-a imenovan na tu funkciju. Jukić koji nema ni 30 godina starosti sa bankarskog šaltera direktno je otišao za ambasadora.

Ambasador BiH u Kuvajtu Jasin Ravašde ne zna jezike naroda zemlje koju predstavlja, niti ima državljanstvo BiH.

Ambasador u Berlinu, u jednoj od vodećih zemalja Evrope Tomislav Limov ne zna ni njemački, ni engleski jezik.

Na prijedlog ministra inostranih poslova BiH Mladena Ivanića Odlukom Predsjedništva BiH 2003. godine za ambasadora BiH u Izraelu imenovan je Nedeljko Masleša, kao srpski kadar.

U biografiji, koju je Ivanić tada dostavio Predsjedništvu BiH piše da je Nedeljka Maslešu "agresija na BiH zatekla na mjestu direktora". Posljednji rat Masleša je definisao kao "agresiju na BiH", a predložen je za ambasadora kao srpski kadar.

Član Komisije za spoljne poslove PS BiH Milorad Živković rekao je da, kada se uđe u analizu diplomatskih mreža, vidljivo je da je poremećen geografski raspored zemalja u kojima BiH ima predstavnike.

- Imamo situaciju da u Južnoj Americi, u kojoj je mnogo razvijenih zemalja, nema nijedno predstavništvo BiH. Međutim, u svakoj islamskoj zemlji postoji Ambasada BiH. Pogrešno je da se grade odnosi samo sa islamskim zemljama dok se sa drugima, mnogo razvijenijim, to ne radi - rekao je Živković.

Zahvaljujući dogovoru o nacionalnom ključu pri rotaciji ambasadora, koji je postignut 2003. godine u vrijeme kada je na čelu MIP-a bio Mladen Ivanić, a u Predsjedništvu BiH srpski član Borislav Paravac, RS u idućih osam godina neće imati ambasadora ni u jednoj zemlji EU, ali ni u Vašingtonu, Pekingu, pa ni u Moskvi.

Bosna i Hercegovina ima ukupno 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu, od tog broja su 44 ambasade, te šest diplomatskih misija i šest konzulata. Na rad jedne ambasade se godišnje potroši od 500.000 maraka pa do nekoliko miliona.

Revizija

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH su rekli da ambasadori šalju redovne izvještaje o svom radu i da njih ocjenjuje Predsjedništvo BiH koje ih je i imenovalo.

- Jedini način da se ambasadori provjeravaju je po nalogu ministra - kazali su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana