Независни кандидати са страначким адресама

Дарко Момић
Независни кандидати са страначким адресама

Бањалука - Политичке партије и уочи овогодишњих општих избора понављају стару праксу и бахато злоупотребљавају недостатке у Изборном закону БиХ тако што као независне кандидате за највише функције кандидују партијске војнике.

Иако нису бахати као прије четири године, када је један од независних кандидата за предсједника Републике Српске био Младен Нешковић, тадашњи возач Огњена Тадића, опозиционари у Српској ни ове године се нису потрудили бар да прикрију изборне злоупотребе.

Независни кандидати за предсједника РС из Зворника Драгица Јосиповић и Игор Матић, те Анђелко Мењић из Шековића пријавили су Централној изборној комисији БиХ исти број факса као свој званични број за контактирање. То не би био проблем да није ријеч о факсу Српске демократске странке у Зворнику. Драгица Јосиповић јуче није одговарала на наше позиве, док су Матић и Мењић били недоступни.

Идентична ситуација као са зворничким СДС-ом је и у Партији демократског прогреса из Бијељине. Независни кандидати Петар Радић и Дарко Милетић из Бијељине као контакт ЦИК БиХ су оставили број факса бијељинског ПДП-а.

Радић није одговарао на наше позиве, док се Милетић јавио, али након питања зашто се кандидовао и какве везе има са ПДП-ом, с обзиром на то да је као контакт оставио број факса ове странке, није био много рјечит.

- Хајде да се чујемо мало касније - био је кратак Милетић, а касније није одговарао на наше позиве.

Ни у владајућим круговима нису сакрили склоност ка изборним злоупотребама, али нису испали толико наивни да као бројеве за контактирање “својих” независних кандидата остављају страначке бројеве телефона или факса. Међутим, независни кандидати за предсједника РС Гордана Кршић из Добоја и Обрад Лалић из Бијељине као контакт су оставили исти број факса, а ријеч је о факсу фирме “Октан промет” из Бијељине, чији је власник Војин Митровић, носилац листе СНСД-а за Парламент БиХ из друге изборне јединице која обухвата Добој и Бијељину.

На број мобилног телефона Гордане Кршић који се налази на сајту ЦИК БиХ јавила се мушка особа која је кратко рекла да је “Гордана на одмору и да ће јој рећи да су је звали новинари”.

- Не знам стварно откуд тај факс “Октан промета” - кратко је одговорила та особа прије него што је прекинула везу.

За разлику од ње, Лалић каже да се пријавио као независни кандидат за предсједника РС зато што жели промјене, те тврди да нема никакве везе са власником “Октан промета”.

- Нисам ја у причи с “Октан прометом”, ја се бавим грађевином. Тај факс је само зато што ми тамо ради једна рођака, али не могу сад да причам. На градилишту сам, али зваћу ја тебе кад дођем у Бањалуку, јер ја планирам опасно да нападам - рекао је Лалић.

Да изборне злоупотребе нису својствене само великим партијама свједочи независни кандидат из Бијељине Александар Ђорић, који је као свој број за контактирање оставио број факса Успјешне Српске Златка Максимовића.

Бирачки одбори

Од укупно 34 независна кандидата широј јавности су познати само српско-амерички бизнисмен Слободан Павловић из Бијељине и његов презимењак и лидер Источне алтернативе из Братунца Војин Павловић, као и бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић, док су остали потпуно непознати кандидати.

Због тога се претпоставља да је као и у ранијим изборним циклусима ријеч углавном о партијским војницима који су се кандидовали само зато да стекну право на именовање чланова бирачких одбора које касније у њихово име делегирају њихове странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана