Nešić istisnuo Rodića i Prodanovića

Darko Momić
Nešić istisnuo Rodića i Prodanovića

Banjaluka - Kandidat Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić u foto-finišu izborne trke "oteo" je direktni mandat u izbornoj jedinici tri najdugovječnijem parlamentarcu u BiH i poslaniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazaru Prodanoviću.

Pored Prodanovića, Nešić je iz parlamentarnih klupa "istisnuo" i svog stranačkog kolegu Dragutina Rodića, jer je DNS ostao bez kompenzacionog mandata. Taj kompenzacioni mandat pripao je SNSD-u koji će imati dva poslanika sa te liste, pa će prvi put u Parlament BiH i Snježana Novaković-Bursać.

Ona kaže za "Glas Srpske" da nerado govori o rezultatima zato što, iako minimalna, još postoji mogućnost da se promijene.

- Prema sadašnjem količniku, SNSD ima dva kompenzaciona mandata i ja bih trebalo da idem u Parlament BiH. Ukoliko se ništa ne promijeni, meni će biti čast da budem dio tima Srpske u Sarajevu koji će predvoditi novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik - kaže Novaković-Bursać.

Pored nje, SNSD bi u Parlamentu BiH moglo da predstavlja još jedno novo lice, a riječ je o odborniku ove stranke u dobojskom parlamentu Sanji Vulić. Ona je treća po broju glasova u izbornoj jedinici dva u kojoj su dva direktna mandata za SNSD osvojili Vojin Mitrović i Dragan Bogdanić i ukoliko jedan od njih dvojice odustane, Vulićeva će u Predstavnički dom, čime će postati najmlađi poslanik u ovom domu Parlamenta BiH.

Da je ta mogućnost otvorena, za "Glas Srpske" je potvrdio Vojin Mitrović koji kaže da će konačnu riječ dati predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

- Zahvaljujući njemu i njegovoj volji postavljen sam za nosioca liste i osvojio poslanički mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ukoliko predsjednik Dodik odluči da mandat treba da prepustim nekom drugom i da radim neki drugi posao, ja ću se tome povinovati - kaže Mitrović.

Od ukupno 14 poslanika iz RS u Predstavničkom domu BiH, SNSD će imati šest mandata, a osvojili su ih Nebojša Radmanović, Vojin Mitrović, Dragan Bogdanić i Staša Košarac, plus kompenzacioni Nenad Stevandić i Snježana Novaković-Bursać. Po jedan direktan mandat u svakoj od tri izborne jedinice osvojili su SDS-ovci Dragan Mektić, Obren Petrović i Mirko Šarović, a PDP ima jedan direktni (Branislav Borenović) i jedan kompenzacioni mandat (Mira Pekić). Po jedan mandat osvojili su gorepomenuti Nenad Nešić iz DNS-a, zatim socijalista Jakov Galić i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

DNS ostao bez jednog poslanika u NSRS

Prema posljednjim rezultatima CIK-a BiH, DNS će umjesto 13 imati 12 poslanika u Narodnoj skupštini RS, dok će jednog poslanika više u odnosu na ranije objavljene rezultate, a ukupno četiri poslanika imati probosanska koalicija "Zajedno za BiH".

- Koalicija "Zajedno za BiH" će pored direktnih mandata koji su pripali Senadu Bratiću i Edinu Ramiću imati i dva kompenzaciona mandata u NSRS, a osvojili su ih Begija Smajić i Mijo Perkunić - objašnjava naš sagovornik odlično upućen u postizbornu kombinatoriku i raspodjelu mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana