Непозната локација на којој се налази Влада Федерације БиХ

klix.ba
Непозната локација на којој се налази Влада Федерације БиХ

Сарајево - Већ данима је немогуће добити службе Владе Федерације БиХ на бројеве телефона наведене на званичној веб страници органа извршне власти. Просторије које је користила Влада ФБиХ у Алипашиној улици у Сарајеву су празне, а однесена је чак и полицијска кућица која је била испред зграде.

Званични подаци с веб странице Владе Федерације БиХ и даље говоре како се федерална власти налази на адреси Алипашина 41 у Сарајеву, односно у згради која је у власништву Социјалдемократске партије (СДП) БиХ.


Међутим, како нам је потврђено, у току је селидба Владе Федерације БиХ, због чега ентитетске институције нису доступне грађанима Федерације БиХ. Посебно је занимљиво што Влада ФБиХ није информисала јавност о селидби, приступајући свему као да премјештају властиту имовину, а не имовину становника ФБиХ. Нико још увијек нема потпуну информацију о томе гдје се налазе органи извршне власти.

Из једног од кабинета федералних министара казали су нам како је њихов број телефона у функцији захваљујући томе што су преусмјерили позиве с фиксног телефона на мобилни телефон секретарице.

Информацију о пресељењу очито нема ни десетак бораца који већ мјесецима протестују испред зграде Владе Федерације БиХ у Алипашиној улици. Остаје нејасно да ли борци имају намјеру остати на истом мјесту и која је уопште поента протеста испред зграде СДП-а БиХ који нема ниједног министра у Влади ФБиХ.

Постоји реална могућност да се борци "преселе" испред зграде Енергоинвеста и да незадовољство почну изражавати на адреси Хамдије Чемерлића 2 гдје ће бити смјештене федералне институције од 1. марта ове године.

Иначе, јавност је прије неколико мјесеци информисана да су борци који су испред Федералне владе поставили шаторско насеље постали купци електричне енергије од Електропривреде БиХ. Демонстрантима је чак уредно и уручен рачун за струју, а није познато да ли ће и на који начин борци успјети прикључити струју испред зграде Енергоинвеста.

Подсјећамо, Влада ФБиХ привремено ће бити смјештена у просторијама Енергоинвеста док се у потпуности не омогући пресељење у зграду Јавне установе Студентски центар у Неџарићима.

Федерални органи власти ће од 1. марта 2018. године до 31. децембра 2018. године плаћати Енергоинвесту закупнину од 17,55 КМ по метру квадратном, с урачунатим ПДВ-ом, што за укупно 2.054 квадратна метра простора мјесечно износи 36.047,70 КМ.

Занимљиво је да је уговором о закупу пословних просторија с Енергоинвестом дефинисано да првих шест мјесеци Влада ФБиХ неће плаћати закупнину. Међутим, оваква бенефиција је пропала с обзиром на то да званични уговор тече од 1. септембра 2017. године, односно да могућност неплаћеног боравка важи до 1. марта 2018. године.

Нико из Владе ФБиХ до сада грађанима није саопћио колико је коштало реновирање и пресељење у зграду Енергоинвеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана