Непоштовање одлука органа Републике Српске биће кривично дјело

ATV
Непоштовање одлука органа Републике Српске биће кривично дјело

Непоштовање одлука органа Републике Српске биће кривично дјело, а та одлука требало би да буде потврђена већ на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Да ће приступити измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске - потврђују и у  министарству правде. И то након што је предсједвајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио да ће се ићи у измјене закона, којима ће бити прописана затворска казна за све оне који не поштују одлуке донесене у Српској. 

На овај корак су спремни у Министарству правде јер су, како кажу, свјесни потребе дугорочног очувања и заштите уставних надлежности Српске.

“Министарство правде Републике Српске, свјесно потребе дугорочног очувања и заштите уставних надлежности Српске, са посебном пажњом размотриће Додиков став и приступити измјенама Кривичног законика имајући у виду и потребу његовог усаглашавања са одлукама Уставног суда Републике Српске”, истичу у Министарству правде.  

Нико нема право да не поштује одлуке донесене на нивоу Републике Српске, тврде и у Савјету за заштиту уставног поретка. Устав Републике Српске и њене институције морају се поштовати, а  посебно одлуке Парламента које су неприкосновене, каже један од чланова Савјета, Средоје Новић. 

Како каже, нико нема право да ни у ком тренутку и ни у каквој варијанти не поштује одлуке донесене на нивоу Скупштине и то је нешто што се на нивоу заједничких институција мора поштовати. 

“Сви се морају навикнути на то, морамо се навикнути ми у Републици Српској, поготово који до сада то нису чинили, али се посебно морају навикнути у бошњачком и хрватском народи који су у заједничким институцијама и који још увијек мисле да су заједничке институције неовисне од било кога, да оне саме доносе одлуке по свом нахођењу а не, да долазимо из РС и доносимо ставове из РС”, истакао је Средоје Новић, члан Савјета за заштиту уставног поретка РС.

И струка каже да је Републици Српској овако нешто потребно. Измјене су кажу на правцу заштите интегритета уставног поретка Републике Српске, али и њених институција. Ипак сматрају да измјене Закона о кривичном закону не би требало да иду по хитном поступку.

“Оно што је по мом мишљењу као правника је да Приједлог закона иде у редовну процедуру и да се о њему изјасни стручна јавност не би било добро уводити нова кривична дјела, а да се стручна јавност не консултује”, истакао је Милан Петковић, правник.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће се на наредној сједници Народне скупштине, након избора Владе, наћи и измјене и допуне Кривичног закона Републике Српске. Тим измјенама биће запријећена затворска казна од три и више година за сваког ко не поштује одлуке донесене у Српској. Са тим је сагласна и предсјеник Републике Српске Жељка Цвијановић, која је рекла да су се и раније бавили овим питањем, иако су им одлазећи српски представнци у БиХ то замјерили и сматрали да је тако нешто уперено управо против њих. Да то није тако, потврђује и чињеница да је сада иста гарнитура власти и у Српској и у Сарајеву, а како каже Жељка Цвијановић од одлуке се није одустало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана