Neozbiljni pojedinci koče evropski put

Vedrana Kulaga
Neozbiljni pojedinci koče evropski put

Sarajevo - Zvanični Brisel još čeka odgovore iz BiH na dopunska pitanja iz upitnika Evropske komisije, a iako je rok za slanje istekao prije više od mjesec, niko ne može da precizira kada će posao biti završen zbog pojedinaca koji ovaj posao i njegov značaj ne shvataju ozbiljno.

BiH je prije dvije i po godine predala Evropskoj komisiji aplikaciju za članstvo u EU, poslije čega je stigao upitnik sa nešto više od 3.200 pitanja na koja su odgovori poslati u februaru ove godine. Novi paket sa više od 600 dodatnih pitanja zvanični Brisel je poslao krajem juna, a nadležnima je ostavljen rok do kraja septembra, najkasnije početka oktobra, da usaglase odgovore, mahom o političkim, ekonomskim, pravosudnim, te prirodnim pitanjima u BiH. 

U nekim oblastima dostavljena su potpuno nova pitanja, dok su u jednom dijelu tražena dodatna pojašnjenja ranije datih odgovora na upitnik, a od samog početka mnogi su ukazivali i upozoravali da BiH, imajući u vidu stanje u zemlji, neće uspjeti da izvrši zadatak, što se na kraju i potvrdilo.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je prošle sedmice da su radne grupe završile više od 95 odsto odgovora na 655 dopunskih pitanja, te da su odgovori poslati na dalju pripremu. Dodao je da je preostalo da se pripremi još petnaestak odgovora, od čega se pet odnosi na političke kriterijume, koji će biti rješavani na Komisiji za evropske integracije BiH.

- Ako ne bude nikakvih bezrazložnih političkih blokada, kompletan posao s dopunskim odgovorima može se završiti  brzo i do kraja godine BiH može uputiti odgovore Briselu - naveo je Zvizdić.

Aktuelna situacija u BiH ne uliva optimizam nadležnima u  Direkciji za evropske integracije.

- Sve nadležne institucije su još ranije u informacioni sistem unijele doprinose za pripremu cjelovitih odgovora BiH na dodatna pitanja. Njih finalizuju radne grupe u sistemu koordinacije. Od 35 radnih grupa, 29 je okončalo posao, bilo da su utvrdile odgovore, bilo da su izdvojile odgovore o čijem sadržaju nisu mogle postići saglasnost. Očekivano je i da preostale radne grupe što skorije završe posao, nakon čega bi se nefinalizovanim odgovorima bavila Komisija za evropske integracije - kazali su “Glasu Srpske” u toj instituciji.

Na pitanje kada bi dodatni set odgovora mogao biti poslat nadležnima u Brisel, naveli su da na ovo pitanje niko nema pouzdan odgovor.

- Komunikacija u radnim grupama odvija se kontinuirano u formi sastanaka, video-poziva, elektronske pošte. Praksa, međutim, pokazuje da nisu svi učesnici ovog zadatka jednako ozbiljno shvatili njegov značaj, niti je svima jednako stalo do njegove uspješne realizacije - kazali su u Direkciji.

Nadležni za ta pitanja u Srpskoj ne pronalaze se na toj listi krivaca.

- Vlada RS je još u avgustu verifikovala odgovore na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije i poslala u dalju proceduru. Vlada je do sada u tri navrata utvrdila 477 odgovora od ukupno 655, koji su verifikovani i usaglašeni u okviru radnih grupa u okviru mehanizma koordinacije. Od 22 verifikovana poglavlja, na engleski jezik su prevedeni odgovori iz deset, a tehnički su finalizovani odgovori iz tri poglavlja i čeka se njihovo potvrđivanje na vladama. Odgovori u oblastima slobode kretanja robe, energetike, preduzetničke i industrijske politike, regionalne politike i koordinacija strukturalnih instrumenata, nauke i istraživanja, obrazovanja i kulture još se rješavaju u okviru radnih grupa. Trinaest spornih odgovora iz tri poglavlja prenesena su na nivo komisije za Evropske integracije. Kada je BiH u pitanju, već se ranije pokazalo da neki rokovi ne važe i da dolazi do njihovog probijanja. Suština ne treba da budu rokovi već kvalitet odgovora na ta pitanja, što je i stav Vlade RS da se insistira na kvalitetu odgovora i da se sve rješava u okviru mehanizma koordinacije - rekao je za “Glas Srpske” ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić.

Svrha dodatnih pitanja je da BiH pojasni inicijalnih 3.242 odgovora na upitnik koji su u februaru predati predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru. Na njih je godinu i dva mjeseca odgovaralo 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, uključenih u radne grupe i mehanizam koordinacije.

Delegacija EU

Portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Jamila Milović-Halilović potvrdila je za “Glas Srpske” da u Komisiju još nisu stigli odgovori.

- Vlasti BiH finalizuju odgovore u okviru mehanizma koordinacije o pitanjima EU. Komisija očekuje da primi odgovore u narednom periodu. Odgovori će se uzeti u obzir u pripremi mišljenja Evropske komisije i budućih pratećih preporuka. Savjet EU će donijeti odluku o idućim koracima o procesu EU integracija BiH, kao i neophodnim reformama na putu ka EU - kazala je Milović-Halilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana