Неопходно формирати другостепени суд на нивоу БиХ

ATV
Неопходно формирати другостепени суд на нивоу БиХ

БиХ би требало да формира другостепени суд - препорука је то Европске Уније. Према постојећем систему, Суд БиХ доноси и првостепене и правоснажне пресуде што, у суштини, значи да исти суд одлучује о жалбама на своје пресуде.

Тако нешто није у складу са европским правосуђем и европском конвенцијом о заштити људских права па је формирање другостепеног суда у свој програм рада од 2014. до 2018. уврстило и БХ министарство правде. Промјене у правосуђу, ипак, још нису дошле на дневни ред, а у Републици Српској сматрају да су за све криве политичке околности.

“Министарство правде Републике Српске је у оквиру структуралног дијалога предлагало конкретна рјешења, очигледно да није био повољан политички амбијент да се до таквих рјешења дође. Ја вјерујем да ћемо сви скупа разумјети да су нам потребна нова рјешења, прије свега у погледу правне сигурности свих грађана БиХ,” рекао је Антон Касиповић, министар правде Републике Српске.

Да би независни, другостепени, Суд на нивоу БиХ био формиран, потребно је измијенити Закон о судовима БиХ а то ће, по свему судећи, на ред доћи тек са новим сазивом Савјета Министара. У Високом судском и тужилачком Савјету кажу да ће бити доста посла, јер осим формирања другостепеног суда, треба ријешити и проблем проширених надлежности постојећег Суда БиХ.

"Мислим да је највећи проблем тренутно када је Закон о судовима у питању тај проблем проширене надлежности и да је ту ствар запела. Уколико се ту ствар ријеши, мислим да ће тај пакет генерално онда бити прихватљив свима, а ево тренутно је ситуација таква каква јесте,” рекао је Милан Тегелтија, предсједник ВСТС БиХ.

На формирању независног другостепеног суда, који би одлучивао о пресудама Суда БиХ, власти у Републици Српској одавно инсистирају. Спремни су, кажу, на преговоре који ће довести до унапређења правосудног система. Помоћ  институцијама на нивоу БиХ у изради законске регулативе, обећавају и у Европској Унији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана