Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske i potpredsjednik Narodne skupštine RS: RS spasava pobjeda patriotskog bloka

Vedrana Kulaga
Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske i potpredsjednik Narodne skupštine RS: RS spasava pobjeda patriotskog bloka

Cilj Ujedinjene Srpske je apsolutna zaštita Srpske i njenih interesa, a to je i suština koncepta patriotskog bloka koji predstavlja jedini pravi put za RS, rekao je lider te partije i potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

- RS moramo da branimo institucionalno, a imena određuje narod. To je alfa i omega svake politike - kaže Stevandić.

GLAS: Kako ocjenjujete političku situaciju u RS i BiH?

STEVANDIĆ: Kao narod nismo naučili da je najvažnije da se sami čuvamo i da nam ostane što više samostalnosti. Mi zagovaramo da na izborima bude izabran onaj koga Sarajevo najmanje voli. Svjesni smo da ima problema u RS i ne hvalimo one koji pripadaju vladajućem bloku, a loše rade, ali kada to mjerimo sa Sarajevom, vidimo da je tamo tri puta gore. Ne možemo da rušimo u Banjaluci ono što je bolje u interesu onoga što je gore u Sarajevu. Razlika u konceptima biće ove godine najočiglednija u RS. Učešće u patriotskom bloku je odraz koncepta da moramo spasiti teritoriju, narod i ustavno uređenje. Ako bilo šta od toga izgubimo, budućnost će biti neizvjesna. Mnogi se ne bave tom analizom jer se bave diskreditacijom svojih protivnika.

GLAS: Na koga mislite kada govorite o diskreditaciji?

STEVANDIĆ: Većina stranaka je iz Saveza za promjene, ali ima i drugih. Zato je politika skrenula u prljavštinu, a ne u nuđenje alternativa. Politika predsjednika RS, koja je utemeljena na zaštiti ustavnih kapaciteta, ukrstila se sa onim što trasiramo kao naš put. Umjesto da nas razumiju, etiketiraju nas da smo filijala SNSD-a, što je podmetanje i pokazuje ogroman strah Saveza za promjene.

GLAS: Kako su zamišljene konture patriotskog bloka?

STEVANDIĆ: Taj blok je već vidljiv kroz odluke i glasanje. Jedan od primjera je gradnja objekata za MUP RS u Zalužanima i vidjeli smo ko je bio protiv toga. Ti nisu u patriotskom bloku kao ni ministri koji su napali kupovinu oružja za MUP RS, a nisu vidjeli kupovinu oružja i pripreme za to u kantonima u FBiH. Ne može biti neko u tom bloku ko je RS oduzeo 740 miliona maraka za razvoj, ko se ne odaziva sastancima kod predsjednika RS, a sutradan razgovara sa liderom SDA. Nije bitno ko je predsjednik RS, već odnos prema institucijama, ali sve se posmatra kroz ime i prezime i kao vrsta političkog neprijatelja.

GLAS: Koliko je ta podijeljenost loša za RS i da li je moguć minimum saradnje političkih blokova?

STEVANDIĆ: Pozivali smo SNSD i SDS da razgovaraju. SDS to nije prihvatio. Narod suštinski nije podijeljen i uvijek se odaziva na jedinstvo, ali ne i političari koji su se otuđili od naroda. Izgubili smo četiri godine razvoja i ne smijemo sebi dozvoliti da RS izgubi još četiri. Ako narod bude mislio glavom, a vjerujem da hoće, neće biti podjele i izbori će završiti velikom pobjedom patriotskog bloka. Pobjeda će biti dobra i za Bošnjake jer neće očekivati da se pojave oni njima po volji i više će se baviti svojim političarima.

GLAS: Kakvu izbornu kampanju očekujete s obzirom na već prisutnu retoriku na političkoj sceni?

STEVANDIĆ: Veoma tešku, prljavu i sa puno podmetanja, a ako je suditi po nervozi i korišćenju institucija, posebno Ministarstva bezbjednosti BiH, u predizborne svrhe.

GLAS: Da li je tačno da bi Vaša stranka i SNSD mogli imati zajedničku listu za Parlament BiH?

STEVANDIĆ: To je jedna od mogućnosti, a odluku će uskoro donijeti organi stranaka. RS u Sarajevu mora imati reprezentaciju sa najboljim igračima koji igraju za reprezentaciju, a ne za svoje političke partije ili druge faktore.

GLAS: Lani ste sa SNSD-om usaglasili platformu za jačanje RS. Šta je do sada urađeno?

STEVANDIĆ: Podržali smo kandidaturu Milorada Dodika za Predsjedništvo BiH. On bi bio najpodobniji član jer bi bile poslate poruke da onaj ko je najčvršći u zastupanju stavova RS bude u Sarajevu, a u Sarajevu bi shvatili da će uvijek biti izabran onaj ko ima najmanju njihovu podršku. Kada bi ostalo kao sada, ostala bi podjela.

GLAS: Na kojoj poziciji sebe vidite poslije izbora ako to omogući izborni rezultat?

STEVANDIĆ: RS je moje prvo opredjeljenje i iznad svega je interes RS. Stranka ima kadar za sve pozicije u BiH.

Pravci kampanje

GLAS: Na čemu će Ujedinjena Srpska bazirati kampanju?

STEVANDIĆ: Prvi pravac je nacionalna politika koja razumije regionalne i međunarodne procese i koja je najbolja za RS, a ne najbolja faktorima kojima trenutno služi Savez za promjene. Drugi pravac se odnosi na ekonomsku politiku koju ćemo voditi potpuno nezavisno, bez dogovora sa drugima.

PDP i NDP se peru u RS

GLAS: Zašto jedini niste glasali za zaključak parlamenta RS u vezi sa izvještajem o traženju nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, zbog čega ste došli na metu kritika iz PDP-a?

STEVANDIĆ: Nisam glasao protiv, a ostalo je manje bitno. Veoma je ružno što PDP i NDP pokušavaju da se operu u RS podržavajući te zaključke, a iste te zaključke stalno ruše u institucijama BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana