Nema podrške za plan zapošljavanja

Marijana Miljić
Nema podrške za plan zapošljavanja

Banjaluka - Prijedlog akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu juče nije dobio zeleno svjetlo na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS jer nisu uvaženi stavovi socijalnih partnera.

- Ovaj dokument razmatrali smo na prethodnoj sjednici i tada su socijalni partneri zatražili njegovu doradu. Sindikat je tražio da pet miliona KM koje bi Zavod za zapošljavanje trebalo da da za refundiranje doprinosa poslodavcima na kraju 2018. godine bude namaknuto iz budžeta Srpske ili iz Investiciono-razvojne banke (IRB) RS. Naš zahtjev nije uvažen i prijedlog akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu nije dobio podršku - rekla je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Na dnevnom redu je bio i izvještaj o realizaciji akcionog plana zapošljavanja za prošlu godinu koji je poslije polemike socijalnih partnera vraćen na doradu.

- Ovaj izvještaj vraćen je predlagaču kako bi dostavio dodatne podatke. Poslovnoj zajednici potrebni su podsticaji za zapošljavanje u realnom sektoru, kako bi stvorili produktivna i sigurna radna mjesta i kako bi ljudi za čije zapošljavanje je odobren novac ostali da rade i nakon isteka projekata. Zavod za zapošljavanje RS mora da doživi svoju reformu i prilagodi se stvarnom životu - kazala je Mišićeva. Apelovala je na poslodavce i Vladu RS da nešto konkretno učine kako bi došlo do povećanja plata radnicima u privredi, jer RS ostaje bez radne snage.

- Pozivamo ih da zajedno sjednemo za sto i da konačno uredimo opšti kolektivni ugovor i prava radnika kako bi se pokazalo da poslodavci i Vlada brinu o radnicima i njihovom ostanku na ovim prostorima - navela je Mišićeva.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dejan Mijić rekao je da će se naknadno izjasniti o planu zapošljavanja za ovu godinu, odnosno nakon što dobiju obrazloženja od Vlade RS šta je sa obećanim  subvencionisanjem dodatnog zapošljavanja radnika.

- Izvještaj o realizaciji akcionog plana zapošljavanja za 2017. vraćen je na doradu jer želimo da dobijemo tačne podatke o zaposlenima. Nije dovoljno novca plasirano u privredu. Želimo da vidimo gdje je novac plasiran, u koja preduzeća i koliko je radnika ostalo da radi. Poslovnoj zajednici trenutno nedostaju kadrovi za mnogo radnih mjesta, profila od srednje do visoke stručne spreme, ali nema puno zainteresovanih za rad u realnom sektoru - istakao je Mijić.

Predstavnici Vlade RS nisu se juče obraćali novinarima.

Novac

Predstavnici Vlade RS ranije su naveli da će za realizaciju akcionog plana zapošljavanja u RS u ovoj godini biti utrošeno 14,6 miliona maraka. Naveli su i da će fokus na otvaranju novih radnih mjesta biti u privredi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana